В сравнение с другите овощни култури ягодите и малините се отличават с висока родовитост и скорозрялост. Вкусните им и хранителни плодове са предпочитани от мнозина. Ако полагаме необходимите грижи, от един квадратен метър можем да наберем по 2-2,5 кг ягоди и по 1-1,5 кг малини. Често обаче посадъчният материал не е много качествен, неправилно или късно сме засадили растенията или пък не сме им осигурили достатъчно вода. Резултатът - насаждението силно проредява и естествено добивът намалява. Ето защо трябва да попълним празните места, но задължително още през първата година. После то става невъзможно и е икономически неоправдано.

Кои ягодови растения не са се прихванали, ще установим на 10-ия - 15-ия ден, след като сме ги засадили, независимо дали през есента или пролетта. На тяхно място слагаме нови от същия сорт. Добре е да сме запасили малко посадъчен материал. Не сме ли го обаче сторили, изчакваме ягодите да започнат да образуват ластуни. Това става обикновено през май-юни. Насочваме един-два от израслите ластуни по посока на реда. Засипваме ги с малко почва, за да не се разместват. От тях се формират една-две и повече розетки, които до края на годината се вкореняват много добре и от тях се развяват мощни растения.

За разлика от ягодите неприхваналите се малини можем да установим не две седмици след засаждането, а по-късно - 20-25 дни от началото на вегетацията. Празните места попълваме със зелени издънки. Това са растения, израсли от пъпки по корените на малината, които към края на май имат оформени 4-6 листа и кореновата им система е добре развита. Издънките изваждаме в облачно и влажно време така, че около корена да остане малко почва. Засаждаме ги в предварително подготвени ямички. В продължение на ден-два ги засенчваме, за да ги предпазим от прякото слънчево греене. Не бива да забравим и да полеем - 2-3 поливни през 4-5 дни. Най-добре е зелените издънки да засадим през май до началото на юни, когато преваляванията са по-чести и атмосферната влажност е по-висока. Вземаме ги от млади и здрави малини от същия сорт на неприхваналите се растения. Ако изпуснем тази възможност, през есента попълваме празното място със зрели издънки или със закупен посадъчен материал.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

На какви почви виреят различните видове овощни дръвчета

Основни агротехнически мероприятия в овощните насаждения

Принципи при резитба на дръвчета в млада възраст

Изисквания към климат, месторастениe и почва за отглеждане на ягоди