розиПодмладяване на розовите насаждения се налага с цел да се повиши жизнеността на растенията, да се продължи животът им и увеличат добивите от тях.

След 8-10 години живот розовите храсти изгубват активния си прираст и започват постепенно да намаляват добивите на розов цвят. За да спре това стареене, в се извършва периодично подмладяване на розовите храсти. Това се налага и когато надземната част на храста е повредена от измръзване, градушки и други причини. Подмладяването на розите се извършва напролет, преди началото на сокодвижението през месец февруари-март. Храстите се изрязват на височина 5-10 см от основата.Този процес се извършва по възможност механизирано, тъй като производителността е много по-висока от ръчната резитба на розите, а височината на изрязаните храсти е равномерна.

Новите леторасти, които се развиват от адвентивните пъпки осигуряват високи добиви още на следващата година след подмладяването на розите. В по-южните розопроизводителни райони подмладяването се извършва веднага след розобера. При добри грижи се получава задоволителен добив през следващата година и се печели една реколтна година. При слаб прираст през лятото, обаче и екстремно ниски температури през зимата, съществува опасност от измръзване.

След подмладяването на розите се извършва основно наторяване с органични и минерални торове, междуредията се изорават дълбоко и редовно се провеждат растителнозащитни мероприятия.