Отглежда се като любителска култура заради привлекателните и с богато съдържание плодове, които се използват за прясна консумация, за преработка в компоти, сладка, конфитюри. При температури под минус 18-20С измръзват по-голяма част от плодните пъпки и части от издънките. Развива се най-добре в райони с по-прохладен и влажен климат.

Когато има условия за напояване може да се отглежда и в по-сухи и по-топли райони. Засаждането може да се извърши рано напролет, но не по-късно от края на март до началото на април. При засаждането трябва да се внимава пъпката на посадъчния материал да остане над почвата, разстоянията на засаждане са около 1,5-2 м между редовете, а в реда 0.8 – 1,2 м за изправено и полуизправено растящите сортове и 2 - 3 м за стелещите се.

Ако искате да получите добри добиви, трябва да предоставите на къпината много хранителни вещества. Най-добре е да засеете къпината на открито и слънчево място. Според целта, за която ще използваме къпините, при направата на нови насаждения избираме вертикално растящ, или пълзящ сорт. Най-високи добиви дават пълзящите сортове, имайте в предвид, че вертикалните сортове не са достатъчно студоустойчиви. Броят на къпиновите сортове, които са разпространени у нас е доста ограничен. Една част от тях са бодилести, а други без бодли. Отглеждането на сортове без бодли е по-лесно.

Торнфрий - най-широко разпространен сорт къпини без бодли. Той е силно растящ, издънките му достигат на дължина 2,5 - 3 м и трябва да се отглеждат на подпори. Сортът не е много студоустойчив и измръзва при понижение на температурите под минус 15-18С. Сравнително по-добре понася горещините, но при продължително засушаване плодовете остават дребни и с лошо качество. Плодовете са средно едри до едри, заоблени,
черни, лъскави, възкисели и леко тръпчиви. Зрее към края на юли до началото на август в продължение на 1,5 2 месеца.

Смутстем - безбодилест сорт, малко по-силно растящ, като издънките му достигат 3 - 3,5 м и се отглежда на подпорна конструкция, сравнително по-студоустойчив и по-сухоустойчив. Плодовете му са средно едри, тъпоконусовидни, черни, лъскави, възкисели и леко тръпчиви. Зреенето започва около 10-на дни след Торнфрей и беритбата продължава около 2 месеца.

Бойсен - сорт с бодли, доста по-взискателен към почвата и по-чувствителен на студ. Плодовете му са много едри, тъмно виолетовочервено оцветени, много привлекателни на външен вид, с отличен вкус и аромат. Зреенето настъпва към средата на юли и беритбата продължава 20-25 дни. Той е доста силно растящ сорт със стелещи се стъбла и задължително трябва да се отглежда на подпорна конструкция.

При увивните къпини върховете на ластарите се вкореняват лесно, ако ги поставите в допир със земята. Трябва да огънете миналогодишни пръчки към земята и да ги притиснете на около 20 см от върха. Върха здраво завържете за колче, забито в земята, притиснатото място затрупайте с пръст и угнил оборски тор на 10 см височина и внимателно полейте.


Къпините са вкусна и здравословна храна за всеки.Редовната консумация на къпини може да помогне за укрепване на кръвоносните съдове в тялото. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
Годжи бери - как да го отгледаме сами

Грижите за ягодите продължават и след беритбата

Берете вишните без дръжките