През есенният период е необходимо да се положат грижи в овощните градини. Мерките приложени в този сезон имат профилактичен и оздравителен ефект.
Есента е подходящо време за премахване и унищожаване на загнилите плодове, премахването на сухи и болни клони и др. Те са подходящи за презимуването в тях на много от опасните вредители по овощните дървета. Например в крушовидните насаждения трябва да се направи оглед за наличието на крушовия пъпкопробивач, като борбата срещу него е ефикасна срещу възрастните форми в началото на есента. В по-късен период ларвите се развиват в пъпките и борбата с тях става невъзможна. Повредите се откриват едва през пролетта, когато се наблюдава покафенелите и напълно повредени пъпки.


Третиране се налага, когато на едно дърво се открият от 6-8 бръмбара, като подходящи инсектициди са циперфос 530ЕК- 0,05%, актелик 50ЕН- 0,15 % и др. След прибирането на реколтата от ябълковите и крушовите овощни градини и преди листопада е необходимо да се третират дървета с карбамид – 5-7 % разтвор. Това пръскане се прави с цел ограничаване заразата от струпясване за следващата година.

 

 

 


През месец октомври след листопада костилковите овощни видове се пръскат с 2- процентов бордолезов разтвор срещу бактериално изсъхване, къдравост по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята. Прилагане на качествени агротехнически мерки до голяма степен ограничават разпространението на важни болести и неприятели. Чрез есенната оран се унищожава голяма част от зимуващите в почвата причинители на болести/струпясване, червени листни петна, бяла ръжда и др./ и неприятели като /плодови оси, листоминиращи молци, листозавивачки, плодови червеи и др./ В зависимосто от типа на подложката на овощните дървета се прилага и почвообработката на различна дълбочина.

 


При силно растящитге подложки и дълбоко разположена коренова система се прави оран да дълбочина 25-30 см, а при слаборастящите подложки на дълбочина 10-15 см. Важна предпоставка за растежа и плододаването през следващата година е торенето на овощните култури през есента. С дълбоката оран се внасят 4-6 тона оборска тор на декар. Торенето с фосфорни и калиеви торове се практикува 60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат през 3-4 година на дълбочина 35-40 см. Азотния тор се внася няколкократно през годината като през есента се внася ¼ до 1/3 от предвидената норма 15-20 кг/дка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подготовка на овощните дръвчета за засаждане

Попска круша - Cure

Слива - животът на сливата продължава 50-60 години

Засаждане на череши

Сортове дюли