Дървесна пепел
Дървесна пепел

На много стопани това е известно, но все още не я използват рационално. Обикновено я изхвърлят в градината, оставят я открита и вятърът я разпилява. Онова, което остава образува от влагата кора и затруднява дишането на почвата. Дървесната пепел, добре съхранена и умело използвана, не само обогатява почвата, но подобрява и физическите и свойства, намалява киселинността и, създава благоприятни условия за развитие на полезната микрофлора, в резултат на което растенията увеличават плодовитостта си.
Съдържанието на хранителни вещества в дървесната пепел зависи от какъв вид дървесина е получена. Пепелта от бук, слама, слънчоглед, царевичак и др. селскостопански култури съдържа всички вещества, които растенията са приели от почвата. Пепелта от широколистни видове, както и тази, получена от по-млади дървета и клони е по-богата с хранителни вещества от пепелта, получена от иглолистни видове и от старите и дебели дървета. Най-голямо е съдържанието й на калий, калций и фосфор, но има още сяра, желязо, магнезий, бор, манган, молибден и цинк. Достатъчни са 70 гр. пепел на 1 кв. м., за да се задоволят нуждите на растенията от бор, който не достига в неплодородните почви.
Пепелта не бива да се смесва с изкуствените торове или с неразложен оборски тор, защото губи от азота си. Смесването й със суперфосфат намалява достъпността на фосфора в почвата. Ако се налага почвата да се варува (това обикновено става при кисела реакция), съотношението трябва да бъде 5 части пепел и 1 част вар. При дълбоката обработка на почвата тя се разхвърля равномерно върху определените площи и се заорава.

Резитба на нар
Нарът е листопадно дръвче или храст с височина 3-5 м. Младите леторасти са светлозелено-жълти, а вдървесинените - кафяво до червеникавосиви.

Присаждане под кора
Присаждането под кора се извършва бързо, лесно и дава висок процент на прихващане, ако е станало при активно сокодвижение на подложката.

Сливата е сравнително сухоустойчива култура
Цъфтежът на сливовите сортове настъпва доста рано, но разликата в срока на цъфтежа между тях достига до 18-20 дни. Ясно са очертани три групи сортове в това отношение.

Какви са начините за размножаване на овощните растения?
По два основни начина се размножават овощните растения - семенен и вегетативен. Семенният начин почти не се прилага в промишленото размножаване на овощните култури.

Отглеждане на праскови - особености
При създаване на насаждения с праскови сортовете се засаждат в отделни парцели, подредени по реда на зреене на плодовете, с оглед да се улесни беритбата и т.н.

Резитба на лешника
Едностъбленото отглеждане на лешника осигурява по-добро осветляване на короните и улеснява обработката на почвата и беритбата на плодовете, поради което е за предпочитане.