Най-доброто време за засаждане на ягодите е август. Засадените през това време ягоди успешно се вкореняват и залагат плод за следващата година. Но трябва да се има предвид, че ако годината е топла и със засушавания, както сега в някои райони на страната, то там е най-добре да се изчака до началото на септември. Вкореняването на дъщерните розетки на ягодите в топло и сухо време е трудно и разсадът дълго време остава слаб. Най-доброто време за засаждане на расада е в хладно време.

Използвайте дъщерни розетки за разсад

Смята се, че най-добри за посадъчен материал са първите розетки, които се намират най-близо до растението майка. По принцип не е толкова важно какъв е редът и къде точно се намира розетката. По-важно е тя да е добре развита. Колкото по-добре е развита, толкова по-бързо ще започне да залага цветни пъпки и добива през първата година на плододаване ще бъде по-висок. Понякога поради неблагоприятни условия на развитие първите формирани розетки са значително по-слаби, от следващите. В такъв случай е най-добре да се предпочетат последните формирани розетки. Идеални за засаждане може да се смятат растения с диаметър на кореновата шийка 1-1,2 см (за сортове, които формират обилни, но слаби дъщерни розетки - 0,8-1 см), 3-4 добре развити листа и мощна коренова система, съизмерима с дължината на надземната част. Ако по посадъчния материал се забелязват следи от вредители, е добре да се обработи термично. Това става, като растенията се поставят за 7-10 минути във вода с температура 45- 46 градуса С (през цялото време е необходимо да се поддържа тази температура).

Място на засаждане

Една от най-важните задачи е изборът на място за засаждане на ягодите. Трябва да се знае, че предшественици като ръж, рапица, ряпа оказват пречистващо действие на почвата от болести и неприятели, както и почвени нематоди, които нападат ягодата. Не се препоръчва засаждане на ягоди след плодни и ягодоплодни! Ягодите се развиват добре на различни типове почви, но е за предпочитане да се засаждат на почви с по-рохкави и с добра аерация, и с рН от 4,5 до 7,5. Не е добре да се засаждат на терен с наклон, по-голям от 8? или на площи, в които се задържа продължително вода. Не са подходящи за засаждане северни площи, слабо осветени, а също така и с продължително замръзване. Южните терени също не са най-добрият избор за ягодите, тъй като при тях лесно се губи влагата в почвата. Най- подходящи са терени с източно и западно изложение.