През юни основна грижа в лозята са редовните пръскания за опазване на растенията от мана. В резултат на благоприятни метеорологични условия - слаби, но чести превалявания, заболяването е налице на много места в страната още от края на май.

Следете младия прираст

Ако преди валеж лозята са пръскани с контактни препарати, задължително е след това пръскането да се повтори. Това е така, защото след дъжд се провокира нов растеж наж върховете на леторастите и те остават незащитени срещу маната. При използването пък на системни препарати, те се изтеглят към нарастващите върхове и незащитени остават старите листа, които са най-близо до гроздовете и ги изхранват. Непременно към фунгицидните разтвори прибавете и инсектициди срещу гроздовия молец и акарите.

• Срещу гроздовия молец - суми алфа 5ЕК - 0,02 на сто, релдан 40Е - 0,12 на сто, суперсект 10ЕК - 0,15 на сто и др.

• Срещу акарите използвайте препаратите аполо 50СК - 0,3 на сто, омит - 57Е - 0,1 на сто, нисоран 5ЕК – 0,05 на сто и други.

Има предпоставки и за брашнеста мана

Там, където липсват валежи, има благоприятни условия за развитието на брашнестата мана (оидиум) по лозята. При такива условия профилактичните пръскания трябва да започвнат още от началото на юни. Ако до момента няма признаци на брашнестата мана, профилактично може да се третира с тиозол 80ВП - 0,8 на сто, кумулус ДФ - 0,2 0,3 на сто, тиовит джет 80ВГ – 0,3 на сто и други. Ако обаче вече има признаци на болестта, тогава трябва да се пръска със системни фунгициди срещу брашнеста мана, като рубиган 12ЕК - 0,02 на сто, байфидан 250ЕК - 0,01 на сто, фоликур 250ЕВ – 0,04 на сто и други. При регистриране на признаци от двете болести – мана и брашнеста мана, икономически изгодно е да се използват системни препарати, които имат действие и срещу двата патогена. Такива са фунгицидите куадрис 25СК - 0,075 на сто, шавит Ф72 ВДГ - 0,2 на сто, кабрио топ – 0,2 на сто и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изресяване при лозата и мерки за борба с него

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита

Екскориоза по лозата

Наторяването увеличава продуктивността на лозата