Екскориозата по лозата е широко разпространена в лозарските райони у нас и често се бърка с други болести. Причинителят на болестта екскориоза e гъбата Phomopsis vticola Sacc., която напада главно зелените части на лозата, но признаци се появяват и по едногодишната и многогодишната дървесина.

Първите симптоми на болестта екскориоза се появяват по узрелите пръчки във вид на избеляване на кората, което може да започне от първото и второто междувъзлие. По-късно по побелелите зони се формират пикнидии, които се виждат като малки черни точки. В по-напреднали стадии кората се откроява, олющва се на ивици, откъдето идва и названието на болестта. През следващата година в основата на покаралите леторасти се образуват тъмни удължени петна, често повърхностни. При по-тежки случаи дълбоките увреждания пречат на младите леторасти да се развиват нормално.

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита

Гъбата може да предизвика също напуквания и по-тежка (дълбока) некроза. Кората се поврежда и леторастите се задържат само на вътрешните тъкани. Такива леторасти лесно се чупят от вятъра или под тежестта на гроздовете. Пъпките в основата на болните леторасти са повредени. През пролетта те не се развиват или пък дават ненормални леторасти, които не могат да се използват при резитбата за следващата година.

По гроздовете болестта екскориоза се развива по ресите, преди да цъфнат, като причинява изсъхване. Някои реси клюмват, а други остават изправени или слабо наведени встрани. По чепките и зърната се образуват тъмни петна, върху които се появяват черни точици.

Икономически важни болести по лозата

Методи и средства за борба с болестта екскориоза по лозата

Материал за размножаване трябва да се взема само от здрави лози. Нападнатите от на екскориоза части на лозата да се изрязват и изгарят. Резитбата на лозите трябва да се извършва рано, преди сокодвижението.

В плододаващите лозови насаждения се провежда ранно пролетно пръскане за предпазване на леторастите от първични заразявания. Това третиране се прави по-рано от пръскането срещу мана. Провеждат се две пръскания на лозята - първото при разпукване на пъпките, фаза “зелен връх” и второто във фенофаза “пеперуда” 3-4 лист. За борба с болестта екскориоза по лозата се използва един от следните фунгициди - Делан 750 ВДГ - 0,05 %; Верита ВП - 0,2%; Дитан ДГ - 0,3%, Дитан М-45 - 0,3%, Каптан 50 ВП - 0,3%; Санкоценеб 80 ВП - 0,3% и др.

Вижте още:

От какво се нуждаят младите лозички

Асмовидни формировки на лозата

Торене на лозята