Накратко:
•    Индексът на цените при пшеницата расте
•    Световната банка вижда проблем с украинския експорт
•    Растителните масла остават стабилни

Скокът при цените на месото и малките повишения на растителното масло и зърнените култури повишиха референтния индекс за световните цени на хранителните стоки с 0,3 пункта през април, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (ФAO) на ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО възлиза на 119,1 пункта, регистрирайки втори месечен ръст след низходящата тенденция в седем месеца. Индексът обаче се понижи с 9,6 пункта или 7,4% спрямо стойността си преди година.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е средно 111,2 пункта през април, което е с 0,3 пункта (0,3%) повече от март, но с 25 пункта (18,3%) под стойността му от април 2023 г.

След спад в продължение на три последователни месеца средните глобални експортни цени на пшеницата се стабилизираха през април. Ценовият скок нагоре, произтичащ от опасенията за неблагоприятните условия на реколтата, които оказват влияние в части от ЕС, Русия и САЩ, беше спрян от продължаващата силна конкуренция между големите износители.

Неотдавна, Световната банка съобщи в свой доклад, че зърнените пазари се огъват под натиска на голямото предлагане от САЩ и Русия, както и от интензивния износ от други значими страни производителки. 

Експертите на Световната банка отбелязват, че световните цени са подложени на натиск и от високите темпове на украинския експорт, който не беше възпрепятстван ефективно след прекратяването на „Зърнената сделка” и въпреки ограниченията наложени от редица източноевропейските държави. 

Според ФАО, експортните цени на царевицата се повишиха през април, най-вече поради голямото търсене на внос, тъй като логистичните прекъсвания продължават и намаляват перспективите за производство в Бразилия.

При другите груби зърна, световните цени на ечемика също се повишиха, докато тези на соргото се понижиха през април. Индексът на цените на ориза на ФAO се понижи с 1,8%, до голяма степен поради спада в котировките на Indica, предизвикан от натиска върху реколтата.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е средно 130,9 пункта, което е повишение с 0,3 пункта (0,3%) на месечна база и отбелязвайки 13-месечен връх. Незначителното повишение отразява нетния ефект от по-високите котировки на слънчогледовото и рапичното масло, повече от компенсирайки малко по-ниските цени на палмовото и соевото масло.

Световните цени на соевото масло се понижиха след краткотрайно възстановяване, отразявайки перспективите за големи доставки от Южна Америка след благоприятните перспективи за производство на соя. 

За разлика от това, международните цени на слънчогледовото и рапичното масло продължиха да се покачват, подкрепени съответно от продължаващите стабилни глобални покупки на внос и опасенията относно неблагоприятните метеорологични условия за зимната рапица в някои части на Европа.

 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.