Традиции от древността и съвременни перспективи

Това е лозарството днес - отрасъл с трайно присъствие в родното ни земеделие. С все по-високото си качество на работа, с многото нови насаждения и винарски изби, лозарството и производството на вино изпълняват важна роля при представянето на България пред света като страна с природни дадености и традиции, като дестинация, която си струва да бъде посетена.

Резитба на лозата - защо е необходима резитба на лозата?

В разработката на технологии за растителна защита в лозята най-важен е крайният резултат за лозарите -  продукция с топ качество, чиста от болести. Това е първото необходимо условие да се направи доброто вино. Затова при прилагане на различните видове препарати е задължително да се съобразим с определени правила:

- Познаване на болестта. Това е първото задължително стъпало към успеха. Не подценявайте спецификата на патогените! Колкото и те да са в графата "до болка познати", винаги могат да ви изненадат неприятно.

Резитби на зелено в лозето

- Комбиниране на препаратите. В лозарството ефективността, в съчетание с пълната селективност към културата, е определяща за избора на препарати през отделните фази и широките възможности за редуването и комбинирането им. Това е ключът към управление на резистентността.

- Точен момент на приложение. Нашият съвет - заложете на превантивността. Не чакайте външно проявление на болестите. Така ще си спестите разходи за допълнителни интервенции, тежко в тежки условия. Важно е да не се удължава излишно периода между третиранията, колкото и да ви се струва, че няма условия за зараза. Изпреварвайте времето. При риск от дъжд, не чакайте "да минат" дните от последното пръскане. По-добре изпреварете дъжда, отколкото да се чудите как да напръскате успешно в калта.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Резитба на лозата - какво трябва да знаем?

Палиери - типичен десертен сорт грозде

За бели трапезни вина са подходящи почви с лек механичен състав