През критичните периоди от развитието на лозата, важен момент е листното торене, което ще доведе до повишаване захарността на гроздето. Видими признаци за липсата на хранителни елементи при лозите могат да бъдат различни- некроза по края на листните петури, пурпурно оцветяване на листата, изсветляване на листната маса и други. Богата гама от комплексни листни торове за лозя е предназначена за задоволи специфичните нужди на плододаващите лозови насаждения.


Подхранването с листни торове може да се комбинира и с растителнозащитни мерки, предназначени за борба с маната, иодиума, гроздовите молци. Листното третиране се прилага рано сутрин или в късните следобедни часове, но непосредствено преди или след валеж. С това подхранване се постига засилване на растежните прояви, като така се увеличава както зрелият едногодишен прираст на летораслите по дължина и тегла, така и големината на листата, предотвратява се преждевременно пожълтяване на листата, увеличава се добивът с 20-30%, увеличава се захарността и се понижава киселинността, зърната наедряват, намаляват се загубите от загниване. 

Листите торове спомагат за възстановяване на засегнатите лозя от градушки. Увеличава се съдържанието на хлорофил, което води до активизиране на фотосинтезата на останалата листна маса и на кореновата система и така се дава възможност растенията за преодолеят физиологичните смущения от падналата градушка. При силно преовлажняване на почвата, могат да се наблюдават признаци на силна асфикация на корените, която се изразява в желязната хлороза и в задържане в развитието на лозите. За това е необходимо лозите се третират 2-3 пъти с листни торове, които съдържат желязо.

 


След периода от 7-8 дни от първото пръскане се наблюдават признаци за преодоляване на асфикацията, изразена във възстановяване на зеления цвят на листата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изресяване при лозата и мерки за борба с него

Армира - типичен десертен сорт грозде

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита