Да се избягват политическите назначения в различните държавни структури в сектор "Земеделие". За това са апелирали от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред аграрния министър Кирил Вътев. 

Министър Вътев: Проблемите на земеделските производители нямат решение с магическа пръчка

От асоциацията са посочили, че земеделските производители срещат големи проблеми, когато не работят с експерти, а очакват съдействие от хора, които не знаят за какво са назначени.

Нужни са промени в аграрното законодателство

По време на срещата, която се проведе след като жътвата бе официално открита в русенското село Борисово, са поставени и други важни проблеми.

„На първо време е наложително да се направи промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Имаме работна група в рамките на НАЗ, която е съставена от експерти в тази област и многократно сме инициирали предложения по темата. Важно е този закон да претърпи промени и ние като асоциация ще дадем достатъчно експертни предложения“, коментира за Агри.БГ Илия Проданов, председател на НАЗ и съветник на министъра на земеделието.

Безкрайната сага с напояването  

На срещата са коментирани и проблемите с напояването в България. През последните години се вижда, че трябва да се работи много сериозно за справяне с климатичните промени, защото те удрят земеделието все по-тежко. „Има региони с прекомерни валежи, както и места с много голяма суша. Тази неизравненост на валежите води до необходимостта да имаме добро напояване на нормални цени, с което да правим рентабилно производство“, каза още Проданов. 

Според него е нужна е дългосрочна стратегия за развитие на напояването, която да бъде следвана за 15-20 години, а НАЗ като браншова асоциация да я търси, от който и да е министър. Тази стратегия трябва да бъде неизменна част от всяко управление. 

Илия Проданов пожела на колегите си безпроблемна жътва, пълни складове и добра реализация на новата реколта на справедливи цени. „Само така ще се оправдае трудът, който полагат всички земеделски производители в страната. Това е труд, чрез който се осигурява продоволствената сигурност на България“, категоричен е председателят на НАЗ.