По модела на националния консултативен съвет по зърното ще бъдат създадени съвети по плодове и зеленчуци, мляко, месо, технически култури, управление на водите и горите. 

 Зърнопроизводител: Реколтата е добра, когато я продадем

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на жътвената кампания и зажънването на ръжта по европейската инициатива "Хляб на мира" в русенското село Борисово, организирани от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

“Субсидите са за подпомагане и те не могат да бъдат цел”, каза министърът и припомни, че се прави всичко възможно, заедно с всички търговски аташета извън страната, да се намерят нови пазари.  

“По време на срещата на министрите на земеделието в Люксембург поставих въпроса, че трябва целият Европейски съюз да помисли за износ към трети страни на цялата продукция, която влиза от Украйна, защото това не е предцедент и оттук нататък ще е така”, добави Вътев. 

По време на откриването на жътвената кампания той заяви, че бързо ще бъде внедрена науката в аграрния бизнес. 

Министърът отбеляза, че зърнопроизводството е гордост за България и че този сектор през миналата година е бил на 11 място по износ. Тогава от страната са излезли 4 млн. тона зърно. 

Министър Вътев оцени като добър показател за работата със зърнопроизводителния сектор факта, че председателят на НАЗ - Илия Проданов, вече е негов съветник. 

Кирил Вътев не се ангажира с прогнози, но по предварителните анализи се очаква реколтата от пшеница да бъде по обем около средната или малко над нея тази година. 

 „На прага сме на едни нелеки времена – годината беше придружена с различни сътресения и знам, че всеки един от вас, производителите, премина през големи трудности, които и до днес продължава да бори. Знайте, че винаги можете да разчитате на НАЗ да защитава вас и вашия честен и достоен труд. Казвам на „на прага на тежките времена“, защото вярвам, че утрешният ден ще бъде по-добър и по-успешен! Не случайно тазгодишното мото на Жътва 2023 е „С добро в сърцето, с любов на полето“. В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически", каза по време на откриването председателят на НАЗ Илия Проданов.