Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се срещна с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите в русенското село Борисово, където в сряда беше открита официално жътвената кампания и бе направено ритуалното зажънване на ръжта по европейската инициатива „Хляб на мира“.

Ясно е кой заместник на Кирил Вътев за какво ще отговаря

На срещата земеделските производители са поставили най-наболелите проблеми, свързани с тяхната работа. 
След разговора му с представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите, министър Вътев коментира за Агри.БГ основните проблеми, които са дебатирани. 

„Зърнопроизводителите имат толкова много проблеми, колкото и останалите земеделски производители. Те са свързани с напояването, с паленето на стърнища, със залежалото зърно в складовете, с наличния слънчоглед и с Плана за възстановяване и устойчивост. Това магическа пръчка, изисква с са въпроси, които нямат решение се време и ние ще положим всички усилия.“ през последните годи

Според него нестабилното политическо управлениени е довело до липсата на законови инициативи, а част от проблемите са неотложни и не търпят отлагане. 

„Няма как да обещая, че нещо, което е отлежавало години наред и се е усложнявало, ще се свърши в най-кратък срок. Това, с което се ангажирам е, че ще започнем с решаването на проблемите, но няма яснота кой кога ще бъде решен“, каза още Вътев. Той обаче гарантира, че „онова, което зависи от нас ще се направи по най-бързия начин“. Министърът уточни, че има много въпроси, свързани с промяна на законодателството, които трябва да минат през Народно събрание. „Захващаме се да решаваме проблеми, а не да създаваме“, категоричен е министърът. 

Кирил Вътев: Правим консултативни съвети по всички важни производства

На дневен ред стои и проблемът с огромния внос на земеделски стоки от Украйна. Според Кирил Вътев раздаването на пари от земеделския кризисен резерв за страните от Европейския съюз е решение на парче, затова на последния съвет на министрите в Люксембург той е предложил да се търси начин, по който да се помогне на Украйна, без това да става за сметка на българските и европейските земеделци. 

Кирил Вътев: Ние трябва да се научим да работим като приемем Украйна за даденост и присъствие на европейския пазар.

Според министъра проблемът все още няма окончателен отговор, а трудности има не само със зърното, но също така и със слънчогледа, млякото и пчелния мед. Освен това в страната влиза доста нерафинирано слънчогледово масло, което също е предизвикателство, тъй като нашият слънчоглед не излиза от складовете, понеже преработвателите си набавят достатъчно вносна суровина. 

През юли предстои среща на земеделските министри от засегнатите държави с украинския им колега Микола Солски.