2023 е годината с най-много голям брой закрити ферми в млечното говедовъдство. Не става дума толкова за фалити, колкото за фермери, които зануляват животни и чакат по-добри времена. С тези думи започна своята равносметка за изминалите 12 месеца Пенка Христова – говедовъд и съпредседател на Института на жените фермери в България.

Още по темата: Производството намалява, преработката – расте: Каква е ситуацията на пазара на млякото у нас

“Надеждите, които имахме за 2023 г., се оказаха напразни. Себестойността на нашата продукция зависи от много променливи фактори. Очакванията, свързани с продажбите на суровини от нашите ферми, трябваше да са много по-положителни според всички икономисти, но пак се оказахме в бездънна яма, от която не можем да излезем”, смята браншовият представител.

Фуражи и други разходни пера

В началото на 2023 г. разходите за фуражи бяха с 36-38% нагоре. В края на годината цената на фуража падна, но тъй като в момента животните се зазимяват, ние трябва да увеличим количествата за изхранване. Въпреки че цената на стоковите борси пада, ние нямаме средства да си закупим този фураж поради продажбата на нашата суровина под себестойност.

Бяхме доста объркани, когато актуализирахме технологичните карти. По принцип в една себестойност не се калкулират плаващи разходи, като за консумативи например. Но тази година с голямо учудване се наложи да ги включим, тъй като това се оказа едно от големите разходни пера. Вместо да даваме пари за материали, които са в основата на нашето производство, като фуражи например, ние изразходваме изключително много средства за консумативни разходи. 

Освен това имаме високи разходи за горива и електроенергия,  спомагателни материали, амортизация, заплати, брак в производството. За сметка на тях се налага да спестяваме от разходи за фуражи, които са основната ни суровина. 

Изкупни цени на млякото и месото

Изкупните цени на месото почти не се променят през годината. Единствено точно след срока на задържане на животните ще намерите голямо количество, което няма цена. 

Изкупните цени на млякото винаги са лавирали спрямо сезона, но през 2023 г. започнахме с много ниски изкупни цени и големи проблеми. През ноември мандрите вече даваха от 70 ст./л до 80-85 ст./л. От декември цената е минимум 90 ст./л, тоест тенденцията е към поскъпване на суровината.

Положителни стъпки в развитието на сектора

Единственото хубаво, което мога да кажа за сектора, е, че свикнахме да работим с най-различен типаж министри. Нагледахме се на всякакъв вид разбиране към сектора. Това ни научи на търпение и да си четем законите и наредбите. Образовахме се покрай тези министри. Освен това с администрацията и експертите в Министерството на земеделието никога не сме работили толкова тясно свързани.

Проблеми, които не търпят отлагане

След като средствата са толкова малко, единственото нещо, с което могат да подпомогнат сектора, е да се спести данъчното облагане. Ако отпадането на данъка за субсидиите до 100 000 лв. за физически лица важи и за 2023, това ще бъде едно огромно успокоение за хората. 

Високият клас пенсиониране също е изключително важен за производителите. Подобен стимул може да подобри земеделския сектор и да върне фермерите във фермите.

Първа година на подпомагане в новия програмен период

За съжаление, ставките за директни плащания в сектора са намалени, а изискванията са увеличени. Според мен новото подпомагане трябва да става на база точкуване. Фермите са регистрирани по член 137, но не всички имат средствата да направят значителни подобрения. Затова не е справедливо всеки да получава една и съща ставка. 

Моето предложение е ветеринарният лекар да влезе във фермата и да отчете дали тя има торохранилище, лагуна и т.н. Нека на базата на точкуване и една обща формула да се прави оценка за плащане. 

Не всяка ферма работи по един и същи начин. Няма нужда хората да се притесняват дали няма да бъдат орязани от субсидии, че тяхната торова площадка вместо 2,10 м е 2 м например. По този начин няма да има санкции и вреда за фермера. Този, който отговаря изцяло на 100% и наистина покрива всички изисквания, да може да получи най-висока оценка и най-високо подпомагане.

Прогнози за развитие на сектора у нас за 2024 г.

Винаги съм била оптимист. Има няколко зависимости, с които трябва да се съобразим. Например дали и кога Украйна ще влезе в Европейския съюз. Надявам се това да не бъде през 2024 г., за да можем да преструктурираме стопанствата си, ако решим. 

Настояваме да се внедрят изключително добри кадри в Министерството на земеделието. Според мен министърът не трябва да избира сам своя екип и съветници. Те следва да бъдат съгласувани с парламентарната Комисия по земеделие и наистина да се сложат хора, които разбират от земеделие. 

Желая на колегите говедовъди преди всичко здраве, търпение, издръжливост и малко повече кураж, за да отстояват своето мнение и позиции.