Подкрепяме Украйна, но е необходимо да защитим нашите производители, включително чрез решения за реализация на украинските продукти  на пазари в трети страни.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с министрите на земеделието на Полша, Роберт Телус, на Унгария, Ищван Наги, на Словакия, Йозеф Биреш и Ахим Иримеску, ръководител на секция „Земеделие и рибарство“ в Постоянното представителство на Румъния в ЕС, проведена в рамките на втория ден от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург, цитиран от пресофиса на аграрното министерство. 

Вътев изтъкна, че и в бъдеще страните членки ще трябва да се съобразяват с вноса на селскостопански продукти от Украйна. „Вместо досегашните частични мерки е време да потърсим цялостно решение, което включва пазари към трети страни, и е в полза както на Украйна, така и на фермерите от ЕС“, подчерта министър Вътев.

„Българските земеделци получиха подкрепа, но тя е символична. За пръв път зърнопроизводителите посрещат новата реколта с пълни складове. Но проблемът в България не е само със зърнените култури, а също така и при производителите на мляко, мед, нерафинирано растително масло. Има огромно напрежение заради вноса от Украйна на сухо и кондензирано мляко. Вносът на нерафинирано растително масло възпрепятства реализацията на слънчогледа у нас“, допълни българският министър на земеделието и храните.

Министрите се договориха за провеждането на обща среща с украинския министър на земеделието във Варшава през следващия месец.

В рамките на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство министър Вътев се срещна и с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили проблемите на България, свързани с вноса на сухо мляко, нерафинирано растително масло и пчелен мед от Украйна, които не отговарят на строгите изисквания за производство в Европейския съюз.