Вече е ясно какви ще са отговорностите и ресорите на петимата заместник-министри в Министерството на земеделието и храните.  

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Таня Георгиева ще отговаря за управлението и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., интервенциите в Стратегическия план за развитие на селските райони, международните отношения и двустранното и многостранно сътрудничество, включително и с Китай, националната политика в областта на биологичното производство, както и за развитието на научноизследователската, научно-приложната, експериментална и производствена дейност в областта на земеделието и храните – Селскостопанска академия.

 

Александър Йоцев ще отговаря за провеждане на националната политика по прилагане на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в областта на пазарните мерки и организациите на производители, разработването на анализи и стратегически документи в земеделския отрасъл, разработването, координирането и прилагането на държавната политика в областта на качеството и безопасността на храните и фуражите, както и научната оценка на риска по агрохранителната верига.

В неговия ресор са още и държавната политика в областта на растениевъдството, лозаро-винарския сектор и други.

 

Георги Тошев ще координира дейността на Областните дирекции „Земеделие“, провеждането на държавната политика в областта на поземлените отношения и комасацията.

Той ще упражнява правата на държавата по управление на държавните предприятия по Закона за горите и търговските дружествата към Министерството.

В неговите правомощия ще бъде и провеждането на политика при напояването, хидромелиорациите и комплексното използване на водните ресурси, както и за поддържането, съхранението и ползването на кадастралната информация за земеделските и горски територии.

 

Мирослав Маринов ще отговаря, координира и контролира провеждането на държавната политика в областта на горското и ловно стопанство, както и за организирането на активните въздействия върху градовите процеси и други неблагоприятни атмосферни условия. 

 

Деян Стратев е с ресорни отговорности за развитие на животновъдството, въвеждане и прилагане на пазарни механизми и режими на Общата селскостопанска политика в тази област, управлението и съхранението на генетичните ресурси , както и за дейностите по осъществяване на официалния контрол за качеството и безопасността на храните по цялата агрохранителна верига, граничния фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол.

Той ще отговаря и за управлението и изпълнението на Програмата за морско дело и рибарство, провеждането на държавната политика в областта на рибарството, както и за осъществяване на политиката по националното подпомагане в сектор земеделие, рибарство и горско стопанство в сферата на държавните помощи.