Жътвата на пшеницата е преминала на половина в Пазарджишко. Стопаните са очаквали поне 500 кг среден добив от декар, но в крайна сметка в хамбарите си прибират по 330-350 кг/дка. 

Иван Кабуров: Аграрното министерство да върне районирането на страната по земеделски култури

„Това е много нисък резултат, а себестойността на произведената продукция тази година е много висока заради скъпите торове и разходите, които се наложи да направим. Годината беше тежка за есенниците, очакванията бяха загубите да се компенсират от по-добрите цени на новата реколта, но и това не се оправда. В момента е тотален срив при цените“, коментира за Агри.БГ земеделският производител Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре. 

Според него загубите ще бъдат не по-малко от 100-120 лв./дка, заради ниските добиви и високата себестойност, която е около 210 лв./дка.

До миналата седмица цената, на която е изкупувана пшеницата е била 400 лв./т, но сега вече се е сринала на 360-370 лв./т и интересът на търговците е много малък, защото фермерите имат в складовете си  има много голям преходен остатък. Притесненията за възстановяване на украинския внос също не са за подминаване, тъй като това ще доведе до още по-голямо падане на цените на зърното

„Българският производител е поставен на кръстопът – дали да продава на загуба или да изчака, като има опасност цената да се срине още повече“, казва Кабуров, който освен със зърнопроизводство се занимава активно и със зеленчукопроизводство.

През тази година в региона няма да има добра реколта и от слънчоглед. Посевите с тази маслодайна култура са в много критично състояние около Пазарджик и Пловдив. В района са паднали слаби локални дъждове, но без стопанско значение. В момента слънчогледите не надвишават на височина 1.20 м, цъфтят с много малка пита и тънко стъбло. Очакванията на Кабуров са жътвата им да започне около 15-20 август, вместо обичайния период около 5 септември.