Дирекция "Напоителни системи" е една. Проблемът е, че хидромилиорации фигурират като структура в Министерството на земеделието, но там няма нито един човек. Апък все пак, за да се върши работа в дадено направление, са нужни хора. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев пред журналисти.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

По време на представянето на екипа на министър Вътев стана ясно, че зам.-министър Георги Тошев ще бъде ресорно отговорен за "Напоителни системи".

"Обикновено за Напоителни системи се сещаме когато започне поливния сезон и има липса на вода или когато са големите бедствия, които бяха само до преди няколко дни. И в тази връзка по разпореждане на министъра на земеделието и храните сме започнали подготовка за създаване на работна група с представители на Българската академия на науките, както и на други научни и браншови организации, включително и с експерти от чужбина.

В контакти сме с Израел. Тя е водач в поливното земеделие. Има една разработка, която е готвена от преди години във връзка със заем от Световната банка за развитие на тази система, но това нещо е умряло. Ние ще го ползваме като основа, защото все пак това е труд, който е правен от хората преди нас и той има високо ниво и качество, което е било поставено тогава", обясни Тошев.

По думите му в кратки срокове ще се създаде тази работна група и ще започне да работи за стратегия за развитие на поливното земеделие.

"Ще вземем информация и от Агенцията по метеорология затова какви са тенденциите - глобално затопляне, климатични промени. При положение, че ние разполагаме с достатъчно на брой язовири е срамота поливното земеделие и зеленчукопроизводителите основно да не могат да се възползват от това. А пък имаме внос на плодове и зеленчуци от съседни на нас държави. Така че тази стратегия ще бъде изготвена в кратки срокове. Има я основата и ще бъде предложена на Народното събрание, за да се знае, че няма да има мърдане след това от тази система", каза още той.

Тошев е категоричен, че за да се случи поливното земеделие в България ще са нужни огромни ресурси и инвестиции. 

Министър Вътев също коментира темата.

"Има индикации от почти всички парламентарни групи в Народното събрание и нагласа земеделието да стане приоритетен отрасъл за България. И ние ще положим всички усилия това да се случи. Не сме привърженици на идеята, че метана, който отделят кравите променял климата на земята. 

Наистина усилено ще работим с БАН за дългосрочни метеоролигчни прогнози и на базата на тях да правим планове и стратегия на българското земеделие, защото ние не вярваме, че има сила, която може да спре въртенето на земята и нейното взаимоотношение с другите планети. Затова смятаме, че ние трябва да адаптираме нашето земеделие към климатичните промени, а не да спираме климатичните промени", заключи Кирил Вътев.