Метеорологичните прогнози, обещаващи дъжд в районите с продължителна суша в Европа и САЩ, както и политическата обстановка в Русия след края на бунта на наемниците от „Вагнер“ се отразиха на фючърсните пазари през миналата седмица. 

Четете още: ЕС обмисля да направи отстъпки на Русия, за да спаси зърнения коридор в Черно море

Цените на пшеница, царевица, соя и рапица се коригираха рязко надолу през първата половина на миналата седмица, след което започна отново възстановяване на цените в четвъртък. Пшеницата и царевицата обаче все още не са си възвърнали печалбите си от последното поскъпване.  

На Euronext цената на пшеницата за доставка през септември падна от 23 юни до четвъртък миналата седмица от 247 на 233,25 евро/т, а договорът за царевица за доставка през август се понижи от 245,25 на 235,25 евро/т.

Рапицата с падеж през август достигна от 431 до 435,75 евро/т при много колебливо движение. 

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница е надолу с 29 долара до 262 долара/тон. В Украйна и Русия цената падна съответно с 5 и 10 долара до 235 долара/т за Украйна и 240 долара/т за Русия, съобщават от Софийската стокова борса.  

Царевицата също поевтинява, в САЩ цената се понижи с 30 долара до 253.00 долара/т, във Франция намаля с 12.50 евро до 235.25 евро/т, Москва запази цената от миналата седмица – 228.00 долара/т.
Цената на ечемика в Русия се понижи с 5 долара до 240 долара/т, а във Франция намаля с цели 19 евро до 206 евро/т. Рапицата на Euronext се котира на 435.75 евро/т.

Както е обичайно, на Софийска Стокова Борса зърненият кръг премина със слаба активност от страна на борсовите участници. Цената „купува“ на хлебна пшеница тази седмица е 400 лв./т, докато цената „продава“ остава в диапазон 620 – 657 лв./т. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 320 лв./т. Царевицата се предлага в диапазон от 390 – 450 лв./т, а маслодайния слънчоглед – от 730 до 750 лв./т. Всички цени са без ДДС.

В разгара на жътвената кампания селското стопанство в Украйна преминава през турбулентен период. 

Четете още: Румъния затяга износа през Констанца

Украински фермери, търговци, собственици на силози, заедно с правителството в Киев се подготвят за различни мерки в случай на пълно спиране на зърнения коридор , съобщи първият заместник-министър на аграрната политика и храните Тарас Висоцки. 

Има няколко стратегии - разширяване на транспортния капацитет на Дунавския регион и увеличаване на възможностите за претоварване на зърно там. Други транзитни пунктове и сухи пристанища на западната граница с Полша и Румъния са пуснати в експлоатация “, уточни украинският служител, цитиран от Agroportal.ua.