Зависимостта на млечното животновъдство от паша изисква оценка на приноса на различни видове растения, които променят отделянето на азот с урината на кравата. Във фокуса на вниманието на учените този път попада живовлякът, научаваме от статия в специализираното списание Animals 2022, публикувана в mdpi.com.

Животновъди, вижте промени в прилагането на схемите за директни плащания

Все повече земеделци се опитват да използват методи, които подобряват качеството на повърхностните и подпочвените води, които се отичат от земите им. За да се подобри качеството на прясната вода в системите за отглеждане на едър рогат добитък, е необходимо да се понижи загубата на азот.

Когато кравите се изхождат по малка нужда, това води до образуването на петна с висока концентрация на азот. Скоростта на натоварване с азот понякога изпреварва процеса на отмиване. Затова учените търсят решение на проблема. През последното десетилетие те са изследвали живовляка като фуражно растение, понижаващо концентрацията на азот в урината. При това той не влияе върху производството на мляко, както е с обичайните треви - райграс и бяла детелина.

Способността на живовляка да понижава концентрацията на азот в урината на лактиращите крави е свързана с това, че фуражът оказва диуретично действие и понижава количеството на азот, което се отделя.

Живовлякът съдържа вторични биологични активни съединения с антимикробни свойства. По всяка вероятност те играят ролята в промяната на разпределението на азота по време на ферментация в търбуха. Освен това повишават устойчивостта на животните на болести.

Експериментът с живовляка е продължил две години. Той е проведен във ферма в Нова Зеландия. В хода му са оценени различни хранителни режими, включващи живовляк, бяла детелина, червена детелина и многогодишен райграс. Изводите сочат, че включването на културата в менюто на кравите не влияе негативно върху производството на мляко. Същевременно е потвърдена по-ниска концентрация на азот в урината.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Въглеродно земеделие - какво означава това за фермерите?

Как се гледат крави на открито през зимата

ДФЗ утвърди 24 000 000 лв. de minimis за животновъди