Студен зимен ден, земята е покрита със сняг. На кравите обаче сякаш това не им пречи. Те се чувстват комфортно в падналия през нощта сняг. Всъщност кравите предпочитат студения сезон, пише Agrarheute.com.

Без магарешки бодил, бъзак и драка по пасищата

Ако животните могат да се предпазят от времето и са здрави и добре хранени, те могат да стоят навън през цялата година, казва Нина Кейл, научен сътрудник в Центъра за животновъдство на Швейцарската федерална служба за безопасност на храните и ветеринарна служба ( FSVO).

Животните може да стоят по няколко часа навън през зимата. Те обаче трябва да могат да се върнат в плевнята. 

Риск от измръзване на кравите и прасетата обаче има. До това се стига, когато те отделят повече телесна топлина, отколкото могат да генерират. Състоянието се нарича студен стрес. Може да се разпознае по поведението - треперене и повдигната козина. Животните, стресирани от студа, стоят с извити гърбове и избягват да лежат на мокра земя.

Ако е сух студ, повечето от нашите селскостопански животни са много студоустойчиви. Прасетата също, въпреки че нямат подходяща кожа. Те компенсират много, като адаптират поведението си, казва Чезаре Скиара, който е изучавал поведението на прасетата, отглеждани на свободен живот.

Прасетата също са много добре изолирани благодарение на дебелия слой мазнини. Те стават късно и поради това излизат навън към 10:00-11:00 часа сутринта.

Щом им стане твърде студено, те се връщат в заслона и лягат на групи, за да могат да се стоплят. Важно е за прасетата и всички други животински видове да имат достатъчно суха постелка, казва Чезаре Скиара.

Защитата срещу влагата е от ключово значение

Добрата защита срещу атмосферните условия предполага суха и защитена от вятър зона за лежане. Всички животни в едно стадо трябва да могат да лежат по едно и също време, съветва Нина Кейл.

Виртуална реалност и класическа музика - новата рецепта за повече мляко

Достатъчно голям заслон, затворен от три страни с дебела сламена постелка, е идеален за говеда, коне, овце и кози. Прасетата, от друга страна, са по-чувствителни към студа от кравите. Те се нуждаят от затворени заслони с дебел слой слама, в които да се заровят.

През зимата най-големият проблем е мокрото. Ако кожата на животните се намокри и духа силен вятър, от телата им се извлича много повече топлина, отколкото ако кожата е суха и няма вятър.

Ето защо е от решаващо значение при ниски температури животните да не се намокрят до кожа и да могат да избягат от вятъра, подчертава Нина Кейл.

Самите животни знаят най-добре кога е време да потърсят подслон. Затова при екстремно време, когато те се държат постоянно навън, трябва да разполагат с такъв. Ако животните не са настанени при такива условия, трябва да има подходящ естествен или изкуствен подслон, който осигурява пространство и защита от влага и вятър, както и силна слънчева светлина.

И млечните крави обичат студа, споделя Скиара.

Кърмещите млечни крави произвеждат много топлина, защото вимето има високо кръвоснабдяване, казва специалистът по животновъдство. Следователно млечните крави едва ли биха имали проблеми със студа през зимата, точно обратното. Млечна крава, която произвежда много мляко, може лесно да се справи с температури до минус 20 градуса. Тя почти не обръща внимание на студа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще има обвързано подпомагане само за автохтонните говеда

Съвети за хранене на телетата през коластрения период и след това

Вижте ставките за de minimis за животни