Групата на индивидуалните фермери в Ирландия (IFI) заплашиха, че ще “излязат на улиците и магистралите, за да протестират”, ако усилията за “премахване на националната схема за бозаещи телета не спре”, съобщава Agriland.ie.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Според фермерите премахването на тази схема ще направи ирландските животновъди неконкурентоспособни.

„Никой друг бизнес в Ирландия не е засегнат така, както земеделието от намаляването на въглеродните емисии. Новите условия в схемата за национално доплащане за бозаещи телета няма да бъдат приети под каквато и да е форма”, коментира един от говорителите на групата, цитиран от ирландското онлайн издание.

По данни на IFI стадата с бозаещи телета в Ирландия са намалели с приблизително 80 000 броя през последните три години. За сметка на това Бразилия увеличава стадата си с 2,5 млн. глави годишно. Според ирландските фермери това е достойна причина за протест.

Проблемът идва оттам, че земеделското министерство на Ирландия предлага нова програма за въглеродна ефективност при бозаещите телета. Оказва се обаче, че новите правила са силно затегнати и ограничаващи животновъдите.


Фермерите ще бъдат възпрепятствани да увеличат броя на животните си, коментират запознати.

Земеделското министерство пък твърди, че новите правила няма как да ограничат фермерите.

„Средната големина на стадата с бозаещи телета е 17 броя, предимно базирани в западната част на Ирландия, където те се отглеждат на по-ниска категория земя с до 12 дка на крава”, обясняват от ресорното ведомство.

IFI обаче твърди, че тази тревна площ поглъща огромни количества въглерод и е необходимо животните да я пасат, за да я поддържат. Като друг довод, групата подчертава също, че нарастващото население в световен мащаб трябва да бъде изхранено, което всъщност и самите фермерите се опитват да направят.

Асоциацията твърди, че въглеродните емисии от сектора са преброени, но не са дадени данни за поглъщането на въглерод, за да се компенсират емисиите.

„Ние няма да приемем намаление в стадата си само защото от министерството са показали някакви данни, които са непроверени. Това е позор и няма да се приема повече от фермерите на Ирландия. Заявяваме, че ако трябва да излезем по улиците и магистралите, за да протестираме срещу това напълно несправедливо отношение към нас, ще го направим“, заключват от IFI.