Всяко едно регистрирано стопанство е длъжно да спазва и да попълва много дневници, а информацията във всички тях е почти една и съща. Това е абсолютно безсмислено! 

Януари и важните дати, които да запомните

Това са думите на един от многото животновъди, които недоволстват срещу усложнената бюрокрация у нас.

И докато от тази година контролът към стопаните ще бъде още по-завишен, изискванията към тях не се намаляват и грам.

“Всяко едно стопанство, регистрирано по чл. 137 и кандидатстващо по мерки, е длъжно да попълва много дневници, в които информацията е почти една и също. 

Решението е да се направи една единна система. Защо да се попълват тези хартиени носители? В офиса си имам много папки към всяка една институция. А това отнема страшно много време. Ти реално губиш време , в което вместо да си при животните, ти прекарващ в организация и попълване на дневници, от които оставаш без очи”, коментира за Агри.БГ Галина Мирчева - животновъд от Плевенско.

Според нея, ако се направи една единна система, фермерите ще могат да попълнят цялостната информация за стопанството, а самите институции ще вземат това, което им е нужно в конкретния момент.

“Така хем ще се вижда, че си редовен, хем ще си попълваш цялата информация коректно”, добави младата жена.

За единна система говори и служебния земеделски министър Явор Гечев още през септември 2022 г. 

На конференция за интелигентно земеделие той обясни, че обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите.

“Например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията - всичко това ако е на едно място ще улесни работата на фермерите”, обясни Гечев.

За да се случи всичко това обаче е много важно нещо да се промени. А според служебният министър решението е работа в екип.

„За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, заключи аграрният министър.