От години земеделските производители си мечтаят да не си губят времето и нервите да обикалят по институции и да разнасят документи. Ако може с един клик в една единствена системата, те да влязат в профила си и да видят всички данни за стопанството си, би било чудесно. 

Зеленото картонче ще отпадне, дигитална система ще измести Наредба 3

Още по-хубаво би било, ако всички безброй съществуващи регистри са на едно място и всички информационни системи си „говорят“ помежду си. Съвсем скоро този сценарий няма да звучи толкова утопично, защото се работи върху специализирано електронно управление на процесите в земеделието.

„Всички системи на Министерството на земеделието ще бъдат обединени в една, определени компоненти са вече направени. Тя ще изглежда като конструктор на Лего – една сериозна платформа с достъпни данни. 

Целта е да постигнем унифициране на системите и интегриране на данните, така че всички да работят лесно с тях и да няма грешки“, заяви служебният земеделски министър Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. 

По думите му МЗм е най-големият издател и ползвател на документи. Самият той до 2015 г. е изброил около 160 регистъра, като сега те са много повече. Много от тях са на хартия, други на Excel и Word файлове. Целта е те да бъдат обединени на едно място, като системата ще предоставя не само електронни услуги, но и задължения, допълни ресорният министър. 

Участие във форума взе и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който потвърди, че през Българска банка за развитие и Фонд на фондовете са осигурени стотици милиони лева за иновации, в това число и за земеделие.

„Във Фонд на фондовете се управляват около 2 млрд. лв. ресурс основно от структурните фондове на ЕС, но има и участие от страна на държавата. Основните направления са две. Около 80% от средствата са за директно кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови инвестиции. Там ресурсът е около 250 млн. лв. 

И по двете направления може да се кандидатства за високотехнологични иновации в земеделието. Има специално разработен продукт за земеделие при малките и средни предприятия с възможност за кредитиране до 2 млн. лв. при облекчени условия“, обясни министър Пулев.

По думите му обаче основният фокус за земеделския сектор е сегментът „дялови инвестиции“, където има пет фонда, които позволяват директна инвестиция в капитала на дружеството. „Говорим за ресурс от 250 млн. лв. Стартиращи компании могат да получат такъв тип инвестиции в размер до 1 млн. евро“, добави Пулев.

В рамките на форума своя опит и визия за развитие на интелигентното земеделие у нас споделиха експерти и агритех иноватори, които могат да помогнат на земеделските стопани да имат успешен бизнес и да се справят с предизвикателствата на времето. Сред тях бе и председателят на Института за агростратегии и иновации и председател на Европейски цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ Светлана Боянова. Агри.БГ бе медиен партньор на събитието.