Повишаването на температурите носи сериозен риск за здравето на пчелите. Ако някога сте виждали мъртва пчела, която изглежда така, сякаш частично е експлоадирала, има вероятност да е загинала заради непоносимата жега, съобщава sain-et-naturel.ouest-france.fr.

Влизаме ли в неприятната спирала на избори и можем ли да загубим пари по ПВУ?

Оказва се, че когато навън е прекалено горещо, пчелите изхвърлят част от собствения си корем.

Те са в шок и го правят спонтанно, казва д-р Алисън Макафи, експерт по здравеопазване на пчелите.

Откритието идва в хода на проучване, което проследява смъртността на пчелите по време на екстремно горещи вълни в Британска Колумбия. Макафи и неговият екип се опитват да намерят начини да охладят кошерите, за да ги предпазят от “експлоадиране”.

През 2021 г. Макафи вижда снимки, предоставени от пчелар. Те са направени по време на една от горещите вълни през посочената година. Ученият регистрира още такива случаи в района, особено в малките колонии.

Първоначално фокусът на мониторинга е бил върху поведението на пчелите майки. Впоследствие Макафи установява, че смъртта на пчелите също е важен индикатор.

Знаем, че след 6 часа при 42-градусова жега половината пчели ще умрат от топлинен стрес, обяснява ученият.

Най-чувствителните започват да загиват след два до три часа. Това е температура, която обикновено не биха изпитали. Виждаме как пчелите се стресират до смърт, допълва той.

Д-р Макафи забелязва още, че горещото време води до намаляване на чифтосването.За да се избегнат тези проблеми, той съветва да се използват различни начини за охлаждане на кошерите по време на гореща вълна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

БАБХ работи по два сигнала за отравяне на пчели

Как да се погрижите за пчелите след приключване на медосбора?

Субсидирано опрашване в Натура 2000 от догодина