Освен секторните интервенции за пчеларство в Стратегическия план за новия програмен период е заложена мярка за естествено опрашване от пчелни семейства в планинските райони и защитените зони от мрежата на Натура 2000. Как ще се организира и субсидира тази дейност?

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Основна цел на интервенцията е земеделските стопани, които поемат ангажимент за отглеждането на пчелни семейства в зони с медоносни растения, да осигуряват здравословна и разнообразна паша на пчелите и в същото време да се стимулира развитието на прилежащата на земеделските площи естествена растителност”, отговаря земеделският министър Иван Иванов на депутатски въпрос.

За изпълнението на тези цели у нас са предложени две операции, които от 2023 г. ще бъдат подпомагани по ОСП.

 

  • Операция 1: Осигуряване на опрашване в планинските райони и защитени зони от мрежата на Натура 2000 чрез стационарни пчелини;
  • Операция 2: Ангажименти за предоставяне на услугата по опрашване чрез временно разполагане на пчелни семейства – подвижно пчеларство.

Ставката за компенсиране на пропуснати ползи и извършени разходи ще покрива 100% за от 10 до 60 пчелни семейства и 50% от 60 до 150 пчелни семейства.

Локализирането на пчелни семейства може да бъде извършено чрез GPS локатори или приемо-предавателен протокол, включително други официални документи, удостоверяващи престоя на пчелните семейства на определеното място.

В депутатското питане се изисква уточняване дали интервенцията е насочена само към медоносната пчела тъй като става дума общо за опрашване. „Един от видовете пчели зидарки, Osmia bicornis, който се среща широко в България и се използва за контролирано опрашване в овощни градини в Германия и Полша, ще свърши същата дейност на такава площ при количества индивиди многократно по-малки от тези с медоносната пчела”, обръща внимание народният представител Зорница Стратиева.

Иван Иванов: Към момента в разработената интервенция не е предвидено разграничение за плащане на определен вид пчели.

В същото време агроминистърът обаче уточнява, че подпомагането на друг вид опрашители (различен от медоносната пчела) би следвало да бъдат обект на подпомагане в програмите, които са насочени към околна среда и не се изисква помощта да бъде на хектар. Това води до заключението, че в бъдещата интервенция по ОСП все пак допустими ще бъдат само медоносните пчели.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg