Два сигнала за отравяне на пчели в района на село Катерица, Област Плевен, се проверяват от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщават от пресслужбата на Агеницията по храните (БАБХ).

Споделено с Агри.БГ: Загинали пчели пред кошерите им

На 25 юли, събота, местни пчелари са сигнализирали инспекторите за отравяне на пчелите им. В района, където са разположени пчелините, в същия и предходния ден се е извършвала сеитба на соя.

„Инспектори от областната дирекция са посетили района на 26 юни и са взети проби от пчелни трупчета от два пчелина, проби от разтвора в техниката, с която се е извършвало третиране, както и третирани семена от сеялката. В хода на проверката е потърсено съдействие от органите на МВР, се казва в прессъобщението.

По данни на пчеларите е възможно да е извършено пръскане с авиационна техника.

Съгласно действащото законодателство контролният орган е назначил комисия, която да вземе проби и от растителността. Резултатите от лабораторните изследвания и от проверката ще бъдат оповестени допълнително, казват още от Агенцията по храните.

БАБХ напомня, че приема сигнали на Горещия телефон – 0700 122 99, както и през интернет страницата на агенцията, в секция „Подай сигнал“.