Земеделски стопани от няколко добруджански общини излизат с искане за обявяване на форсмажорна година. Основната причина, посочена в писмо до областния управител Красимир Кирилов и до директора на ОД „Земеделие” инж. Десислава Иванова, е унищожената реколта от пшеница и слънчоглед поради трайното засушаване в Добруджа.

Производители: Кредитите за есенната сеитба да станат безвъзмездна помощ

Земеделците от общините Добричка, Крушари и Тервел допълват, че стопанската 2019-2020 е започнала при сложни и трудни метеорологични условия, без натрупана зимна влага и с епизодични пролетни дъждове. Това става причина за нарушения вегетационен ритъм на земеделските култури.

В писмото се казва още, че сушата е унищожила напълно около 90% от площите с пшеница и рапица. При започналата жътва на слънчоглед и царевица също се очаква подобен срив. Оскъдните добиви от земеделските култури до момента са основание земеделците да настояват 2020 да бъде обявена за форсмажорна година.
Дори в историята на статистиката няма толкова ниски добиви в Добруджа, се посочва още в писмото.

Положението с реколтираните площи е отчайващо. Ние като земеделски производители сме шокирани от това, което сме получили: пшеница от 50 до 250 кг/дка, слънчоглед от 50 до 160 кг/дка, царевица от 0 до 300 кг/дка. 

Под искането до момента са поставили подписи 124 представители на кооперации и частни земеделски стопани от община Добричка. Стопаните от община Крушари настояват за проверки, за да се установят щетите на място. В тяхната подписка са се разписали 33 земеделски производители. В Тервел под писмото са положени 61 подписа с настояване за обявяване на форсмажорна година.