Земеделци от Каварненско се събраха на среща с кметския екип на крайморската община, за да обсъдят последиците от жестоката суша в региона и да набележат конкретни стъпки за преодоляването им. В дискусията се включиха стопани от селата Вранино, Белгун, Селце, Видно, Септемврийци, Българево, Св. Никола, Горичане и др., уточниха от кметството. 

Къде изсъхнаха надеждите за пролетниците?

Повод за изразената тревога и насрочената среща с кмета Елена Балтаджиева станаха поредицата от пропаднали реколти. След катастрофално ниските добиви от пшеница от порядъка на 50-150 кг/дка и високия процент на провалени посеви, сушата в региона продължи. Това доведе до буквално изгаряне на посевите с царевица  и слънчоглед.

Сухите полета провокираха по-ранна жътва на пролетниците, от която също се отчитат рекордно ниски добиви. При слънчогледа стопаните от цяла Добричка област прибират между 50 и 180 кг/дка, а при царевицата – от 0 до 230-250 кг/дка.  

В крайморските общини картината е особено жестока, тъй като за поредна година сушата през лятото попарва буквално и преносно труда на земеделските стопани, алармират самите те. 

Община Каварна да изиска от местната метеостанция информация за климатичните условия и да съдейства за обявяване на годината като сушава, поискаха от кмета Балтаджиева земеделците на работната среща. Стопаните допълниха, че събраните данни трябва да бъдат изпратени до Министерството на земеделието с очакване за реакция.

Крайната цел е Каварна да влезе в списъка на общините, които държавата да подкрепи, предвид мащаба на пропадналите площи и последвали загуби.

„Предприетата стъпка е заради безпокойството, настъпило през последните  три последователни години в целия земеделски бранш”, отбеляза председателят на НАЗ Костадин Костадинов, който присъства на срещата в община Каварна. От своя страна кметът Елена Балтаджиева обеща съдействие и помощ в трудната ситуация. Тя допълни, че земеделските стопани винаги са били партньори на общината и са помагали в критични моменти. С тяхна помощ са разплатени част от старите задължения на общинската администрация.