През последните 4 месеца в община Шабла са паднали под 5 литра на квадратен метър дъжд, сочи метеорологичната справка за валежите в крайморския регион. Тези данни са били представени на среща между земеделски стопани и общинското ръководство на Шабла. Целта е била обсъждане на продължителното засушаване, в резултат на което в общината има на 100 % пропаднали площи със земеделска продукция, съобщиха от общинската администрация.  

Община Шабла търси подкрепа заради пропадналите площи

Кметът на община Шабла Мариян Жечев: Обявяването на бедствено положение не може да бъде осъществено, защото няма да свърши работа на стопаните.
В чл.306 от Търговския закон е упоменато понятието „непреодолима сила“, т.е. продължителното засушаване, на коeто могат да се позоват земеделците при евентуални съдебни спорове.

По данни на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите край морето средният добив от слънчоглед едва достига 50 кг/дка. Средните показатели за Добруджа са 134 кг/дка – двойно по-малко в сравнение с предходната година. Обичайно при добри условия реколтата от слънчоглед надхвърля 300 кг/дка. Общо 832 000 дка са площите със слънчоглед в цяла Добричка област. 

Всички обсъдени проблеми по време на срещата в Шабла ще бъдат обобщени в изходящ документ, който ще бъде изпратен до дни до Областния управител и Министерството на земеделието и храните, обеща още кметът Жечев. 


В дискусията участваха Драгомир Узунов, зърнопроизводител от Каварна и член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и Елка Николова, началник на Общинска служба „Земеделие“ в Шабла.