Земеделски производители от районите на Добрич, Силистра, Варна и Шумен ще бъдат изслушани на днешното първо заседание на парламентарната Комисия по земеделие след лятната ваканция. В своето писмо те са поставили пет искания, съобщава Pronewsdobrich.bg.

Зърнопроизводители от Шабла: Пропаднаха площи и с пролетни култури!

Първо, кредитите за сеитбата на есенници, които отпуска ДФ „Земеделие“ (ДФЗ), да бъдат трансформирани в безвъзмездна финансова помощ до 100 000 лв. на стопанство. Това да важи само за тези фермери, които са отчели добиви от пшеница и ечемик под 200 кг/дка. 

Второ, да се намалят с 50% дължимите вноски по арендни наемни договори, сключени с държавата.

Трето, целевата линия за кредитиране от ДФЗ да признава и произведените собствени семена, които са минали през оценка на окачествяване.

Четвърто, да се реши трайно проблемът с високите ренти в Добруджа, „които пречат за развитието и стабилизирането на бранша като цяло“.

Пето, производителите да бъдат включени в мярката 60/40 за земеделски работници и служители през есенно-зимния период.

Тези искания са отправени и към земеделския министър Десислава Танева. Те са във връзка с лошите климатични условия тази година, които доведоха до ниски добиви в тези 4 области на страната. 

„Положението с реколтираните площи е отчайващо – пшеница от 50 до 250 кг/дка, слънчоглед от 80 до 160 кг/дка, царевица от 0 до 300 кг/дка. Разходите по всички тези основни култури бяха извършени изцяло. Брутният приход, средно аритметично, като сбор от всички култури няма да надхвърли 120-130 лв./дка. Общо за четирите области се отчитат добиви 3 до 5 пъти по-ниски от нормалните такива“, се казва още в писмото на производителите.