До края на юни земеделските стопани, които са избрали да бъдат облагани като еднолични търговци (ЕТ), могат да подадат годишните си декларации и да платят дължимия данък. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн. Това става през Портала за електронни услуги на НАП, като достъпът е с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

 

Земеделските стопани имат възможност да избират дали да се облагат като еднолични търговци – с данък върху годишната данъчна основа (по чл. 28 от ЗДДФЛ). При избор на този начин на облагане, той се прилага за не по-кратко от 5 последователни години.

След изтичане на този срок стопаните може да продължат да се облагат по същия ред, като срокът се удължава с една година и не е необходимо да се подава нова декларация

Близо 307 000 дружества и физически лица, които извършват дейност като ЕТ, са декларирали и внесли данъците си преди изтичането на крайния срок – 30 юни.

От тях почти 66 000 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, съобщават от приходната агенция.