Да не забравяме, че ние, земеделците, трябва да бъдем и общественици, защото селата загиват. Трябва да работим и да покажем доброто на хората, защото то заразява. Това са думи на земеделският производител Диян Бонев, който преди години е избран за председател на читалището в новозагорското село Еленово.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

„Имаше селски събор, който виждах, че замира. Решихме да го направим с нова визия. Вече за пета поредна година го организираме сред гората, като от втората година има между 3 и 5 хиляди посетители. Разчитаме на малка подкрепа от Община Нова Загора, всичко друго е от спонсори – приятели, земеделци, фирми“, обяснява Бонев за Агри.БГ. 

По традиция съборът се организира през последната седмица на април, но тази година заради пандемията той се състоя на 23 май и то само един ден, вместо обичайните два.

„Но тъй като на много хора им хареса, читалищата в района поискаха да направим още едно мероприятие през 2021 г. То ще протече под мотото „За съхраним заедно българския дух“ на 28 август от 16:00 в местността Кара дере край новозагорското село Еленово. Елате, за да запазим българския дух и да не забравяме откъде са ни корените“, призовава фермерът.

В рамките на фолклорния фестивал са запланувани песни и танци, курбан под звуците на народен оркестър, нестинари и празнична хоротека. Ще има и музей на открито под формата на битова стая, в която да видите как са живели хората едно време и да се щракнете за спомен.