Очаква се Европейската комисия (ЕК) да даде разрешение държавите членки да приложат отново извънредни мерки за справяне с COVID-19. Министерството на земеделието има готовност да изпрати за нотификация такава временна помощ, коментираха от бранша за Агри.БГ след срещата с премиера.

Кой пренебрегна говедовъдите на срещата с премиера?

Под каква форма ще бъдат разработени тези мерки обаче, още не е ясно. Миналата година бяха отворени приеми в три направления – COVID 1, 2 и 3. 

„Ние обаче не сме съгласни условията да бъдат същите, защото 30% от животновъдните ферми не успяха да вземат средства по тези мерки. Ще настояваме с последваща нотификация на мярка COVID-19 животновъдните стопанства да се подпомагат без каквито и да е условности и ограничения“, представители на овцевъдния бранш.

Междувременно земеделски производители все още чакат своето плащане след повторното отваряне на COVID 1. Кандидатстването беше между 17 май и 4 юни, а допустими бяха всички онези, които нямаха заявление за подпомагане в рамките на предходния прием през 2020 г. или пък имаха, но бяха орязани от подпомагане по една или друга причина.

И в двата приема обаче извънредното подпомагане беше за определени, т.нар. чувствителни сектори – „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“ и „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози). Тази година браншовите представители настояват да бъдат обхванати всички сектори.