Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира протест, заедно с румънските си колеги на 7 април.

Това ще стане от 10:00 ч. в Кардам и Русе. Това съобщи в профила си във Фейсбук председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова след заседание на Управителния съвет на организацията.

Агри.БГ научи, че румънските фермери ще проведат успоредния си протест на две точки - пристанището в Констанца и в Букурещ.

За общия протест с европейските им колеги от НАЗ заговориха още през миналата седмица, когато в продължение на три дни те блокираха с машините си четири гранични пункта - Русе, Видин, Кардам и Силистра. 

Следим темата с протестите ТУК

Зърнопроизводителите настояват да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, се казва в съобщението. 

“Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство”, посочиха те в протестната си декларация. 

Междувременно стана ясно, че полски фермери заплашват да провалят посещението във Варшава на Володимир Зеленски, информира “Гардиън”. Причината е аналогичният проблем с пазара на зърно, който имат поляците заради украинския внос. 

"Варшава трябва да обмисли нещата", каза Марчин Собчук, ръководител на Асоциацията на фермерите в Замошч, в интервю за полския новинарски уебсайт Interia. Той посочи, че асоциацията е готова да "развали" посещението и добави: "Има много идеи, но е твърде рано да се говори за това."

Като част от инициатива на ЕС бяха премахнати всички мита и квоти върху износа на украинско зърно в 27-те държави членки, за да се улесни транзитът на продукта по целия свят, включително в Африка, където руската блокада върху украинския износ беше особено болезнена.

Зърното обаче не успя да излезе от някои източноевропейски страни, включително Полша, Унгария и Румъния и България, подбивайки цените в тези страни и подхранвайки недоволството в земеделските общности.

ЕК одобри 56.3 млн. евро в подкрепа на български, полски и румънски фермери, като за България са отделени 16,75 млн. евро.