Полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик заяви в сряда (5 април 2023 г.), че подава оставка на фона на нарастващия гняв на фермерите в страната. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Новината за оставката му идва след протестите на стопани против украинския внос на зърно, който според тях смъква пазарните цени на продукцията им, пише Ройтерс.

Ковалчик уточни, че неговите действия са породени от решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери, както и българските им колеги, настояват за въвеждането на вносни мита.

"Тъй като е ясно, че това искане няма да бъде удовлетворено от Европейската комисия в този момент, реших да се откажа от поста си на министър на земеделието", каза Ковалчик, цитиран от Ройтерс.

Оставката на Ковалчик идва точно в деня, когато украинският президент Володимир Зеленски посещава Полша. По думите на полския премиер Матеуш Моравецки вносът на зърно и други селскостопански продукти от Украйна ще бъде обсъден по време на разговорите, пише информациония сайт Barrons.com.

Междувременно полски фермери заплашиха да провалят посещението на Зеленски във Варшава, информира “Гардиън”. 

Моравецки припомни, че Полша е един от най-стабилните съюзници на Украйна във войната срещу Русия, но като такъв видя вълна от протести и недоволство на земеделски производители, които твърдят, че украинският внос заплашва прехраната им.

"Варшава трябва да обмисли нещата", каза Марчин Собчук, ръководител на Асоциацията на фермерите в Замошч, в интервю за полския новинарски уебсайт Interia. Той посочи, че асоциацията е готова да "развали" посещението и добави: "Има много идеи, но е твърде рано да се говори за това".

В България също има развитие по темата с украинския внос. През изминалата седмица страната ни се обърна към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане за ограничение на украинския внос и налагане на мита.

Междувременно Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви, че ще подкрепи протестите на румънските си колеги на 7 април, петък, на пристанището в Констанца и в Букурещ. Българските фермери ще изразят недоволството си в 10 часа в Кардам и Русе.