България представи позицията си по темата с украинския внос, както и исканията на българските производители. А Германия ще подкрепи действията на земеделското ни министерство. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Това стана ясно по време на среща между зам.-министър Георги Събев с Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към посолството на Федерална република Германия в България.

Събев припомни, че вносът от Украйна осъществява сериозен натиск върху производството на зърнени култури и огромните количества, които влизат в страната се отразяват негативно върху българското производство.

Той коментира, че в момента се работи върху мерки, които да защитите българските земеделци.

„С колеги от други държави членки на Европейския съюз (ЕС) обмисляме да бъде въведена гаранция за проследяемост на продуктите и суровините. По този начин ясно ще се види дали те само преминават по създадените т. нар. коридори на солидарност или остават на вътрешния пазар“ даде за пример една от мерките заместник-министърът.

Той запозна Мориц Зайлер и с нуждата от изграждане в най-кратки срокове както на допълнителни складови помещения за съхранение на суровините, така и от осигуряването на коридори, обслужващи и други видове транспорт като например железопътния. 

Георги Събев информира още, че Европейската комисия има готовност да отпусне нови, допълнителни 75 млн. евро за потърпевшите страни, между които е и България.  От своя страна, Мориц Зайлер заяви, че Федерална република Германия ще подкрепи това. 

Събев добави, че у нас има проблем и с украински внос на орехи и мед.