Парите, които ЕК ще предостави на българските фермери от кризисния резерв - 16,75 млн. евро, ще се разпределят само и единствено към фермери от сектор “Зърнопроизводство”, научи Агри.БГ от експерти от ГД "Агри" в Европейската комисия. 

Очаква се средствата да пристигнат до дни в бюджета на страната ни, като служебният кабинет може да ги удвои с държавни пари. 

Научихме още, че се работи по отпускането на втори финансов пакет от помощи, който ще бъде предоставен на България, Полша и Румъния. Към момента обаче все още се дискутират параметрите и условията. Идеята на ЕК е само най-засегнстите производители да имат достъп до помощта.

От ЕК увериха, че ще се следи строго дали държавите членки спазват коректно условията за разпределяне на помощта.

Това означава, че всички останали сектори, които настояват да бъдат обезщетени заради украинския внос, няма да получат средства от тази помощ. 

През седмицата зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков спомена, че ще искаме от Брюксел и допълнителна помощ - в размер на загубите, които търпят родните зърнопроизводители - 50 млн. евро.

Това обаче към момента е в сферата на невъзможното, научи Агри.БГ.

От ЕК не се наеха с коментар дали тази помощ е реалистична и дали ще може да бъде отпусната. Но пък припомниха, че Европа трябва да се застрахова и да остави бюджет и за други евентуални кризи в други страни-членки на ЕС.

Експертите коментираха, че не са в течение България да е изпратила подобно запитване към момента, но и обясниха, че е възможно такова вече да е постъпило към Януш Войчеховски.