2021 е гореща година и американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) дори я нареди на осмо място сред най-горещите години, регистрирани някога на планетата. Липсата на вода започва да се усеща на територии, които до този момент само са чували за нея. Какво може да направи в такава ситуация т.нар. сухо земеделие, пише Agronotizie.

Чувствителните сектори - трябва ли промяна?

Предупрежденията за суша на целия Апенински полуостров се увеличават, пишат италианските медии. Експертите предупреждават, че Италия се движи към по-топъл климат, който се характеризира със значителен спад на валежите и засилване на екстремните метеорологични явления, които засягат земеделските култури.

Ако е вярно, че селското стопанство използва 70% от питейната вода в света (данни на ФАО) за напояване на обработваните полета, тогава е вярно, че то има водещата роля в устойчивото управление на водните ресурси.

Понастоящем само 18% от обработваната земя на планетата може да се напоява и 40% от селскостопанската продукция се получава от тук. Като се има предвид, че увеличаване на поливните площи не е възможно и че справянето с по-дългите периоди на суша е предизвикателство, трябва да се работи за намаляване на отпадъчните води при управлението на напояването .

Вариант е засилване на сухото земеделие: получаване на най-добри добиви, без да се прибягва до напояване.
 
Сухо земеделие - що е то?

Това е вид земеделска практика, която най-рационално използва ограничените водни ресурси. Особено полезна е в сухи среди с малко дъжд и високи температури. Може да се практикува и в напоявани земи, когато водните ресурси не са достатъчни за задоволяване нуждите на културите.

Почвите, които са най-подходящи за този тип земеделие, са глинести, тъй като са много добри в задържането на водата в сравнение с песъчливите, където може да се разчита единствено на устойчиви на суша култури.

Сухото земеделие се основава на три основни принципа:

  • увеличаване на наличността на вода за културите чрез подходяща обработка на почвата и подреждане;
  • намаляване на загубите на вода;
  • използване на подходящи култури и техники за отглеждане за по-добро разходване на наличните водни ресурси.

Увеличете наличността на вода

Ако няма вода, как може да се увеличи водният ресурс? Изглежда като парадокс, но решението се крие в почвата, където водата се задържа. За целта трябва да се проучат кореновите системи на културите и да се насърчи съхраняването на дъждовна и/или напоителна вода.

Ще навлезе ли „камилата“ на растителния свят по-масово у нас?

За да се увеличи наличността на вода за културите, е необходимо да се осигури добър капацитет за задържане на водата в почвата. Ключът е администриране и поддържане на органичното вещество, от което много почви сега са обеднели - чрез тор, компост и зелен тор. Това гарантира плодородие чрез добър баланс между макро- и микропори. Ако в първия има въздух, във втория има резерв от вода, използван за растежа на корените и полезните микроорганизми.

Намаляване на загубите на вода

При сухото земеделие трябва да защитавате водния резерв на почвата. Ненужните загуби се минимизират. В тази връзка е необходимо да се намалят или покрият повърхностите, засегнати от явления като изпаряване, и да се ограничи развитието на плевели, когато те се конкурират с културата.

Защитата на почвата с мулчиращ материал ограничава достигането на слънчевата енергия до повърхността и намалява директното изпаряване. Това е много полезна техника, особено в ранните етапи на отглеждане, когато почвата е гола.

Развитието на плевелите трябва да бъде контролирано, а не елиминирано. Това уточнение е важно, тъй като заплевеляването в някои периоди от годината, например през есента и зимата, спомага за улавяне на повече дъждовна вода, намалява оттока и улеснява проникването на водата в по-дълбоките слоеве на почвата.

Подходящи култури и агротехнически техники

Използването на устойчиви на засушаване видове, сортове и подложки със сигурност ще позволи на земеделските производители да използват по-добре естествените водни ресурси и да пестят вода.

В среди със средиземноморски климат, с горещо и засушливо лято се предпочитат есенно-пролетните култури, които се възползват максимално от дъждовния период. След пролетно-летния цикъл трябва да се изберат растения с добре развита и разширена коренова система.

Твърдата пшеница е една от най-устойчивите на суша култури. Препоръчват се още ранен ечемик и овес, а от бобовите растения - нахут и леща. За градинарството се предпочитат растения като лук, чесън, спанак и картофи. В най-неравностойно положение са тиквичките. Подходящи са още лозовите насаждения, бадемите, смокинята, шам-фъстъкът и рожковът.

В допълнение към избора на култури от съществено значение е да изберете кога да ги засадите или пресадите: предвиждайте как може да се възползвате от най-влажните периоди.

Трябва да се обърне внимание и на торенето: елементите, които най-много липсват в засушливата почва, са фосфор и азот. Торенето с фосфати е ефективно, защото стимулира растежа на кореновата система и повишава устойчивостта на суша. Азотното торене, от друга страна, трябва да бъде по-малко от това, дадено при нормални условия, тъй като прекомерната енергичност на растението увеличава разхода на вода.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Биопроизводител на малини: Тревата в междуредието ми помага

Христо Бозуков: Увеличаване на напояването с 250% стресна Европа

Огнен ад в Гърция: Земеделци, животновъди и пчелари могат да изгубят поминъка си