Преходът към нулева обработка на почвата ще доведе до намаляване на добивите. Поради отсъствието на обработката и минималното използване на продукти за растителна защита обаче себестойността на продукцията ще намалее - и то в пъти, споделя опита си Сергей Тимчук – фермер, който е убеден, че бъдещето е в биологичното земеделие, съобщава AgroPortal.

Нулева обработка на почвата в името на икономия на ресурсите

Природата предлага решения, с помощта на които можем да произвеждаме без химически торове. Затова ние решихме да тръгнем по този път, казва Тимчук.

Разбира се, че с химически торове може да получите голям икономически ефект, но съм убеден, че това е до време. Съмнявам се, че този резултат е приемлив за бъдещите поколения, допълва земеделският производител.

Тимчук е убеден, че почвата с всяка изминала година изисква използването на повече продукти за растителна защита, давайки по-малко реколта. Ако се работи в перспектива, трябва да се откажем от препаратите.

Резултатите ще бъдат по-слаби, но по-перспективни, допълва фермерът, който се занимава със земеделие от 2002 г. Отрано е привлечен от биологичното земеделие и се стреми с помощта на покривни култури да повишава плодородието.

За нулева обработка на почвата с минимално използване на препарати не е необходима само технология, но и съответната качествена техника, която не нарушава биологическата структура на почвата.

Съвременните модели на пазара позволяват след прибирането на реколтата да се сеят смеси от сидерални култури. Друг плюс на технологията е запазването на влагата в почвата – проблем, който е от критично значение на много места по света.

Нулевата обработка на почвата не само намалява разходите за енергоносители, но и времето, което фермерът трябва да посвещава на земеделските дейности. Времето е най-ценното, с което човек разполага.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Топ 19 стратегии за фермера през 2020 г.

Покривните култури: Вижте 7 причини, за да ги използвате

Основни грешки при No-till технологията