Има сериозно търсене на пипер, пазарът поема и търси количества, заяви за Агри.бг Екатерина Кирчева, зеленчукопроизводител от община Каварна. Заедно със съпруга си чаровната дама обработва общо 195 дка, от които 130 дка пипер. Върху останалите площи сее домати, дини и патладжан. „Всяка сутрин сме на борсите и доставяме със записване, тъй като има търсене”, допълва Екатерина.   

Прогноза: Повече домати, по-малко пипер у нас

Стопанката споделя, че жестоката суша също се отразява на производството въпреки прокараните напоителни съоръжения. Пиперът е такава култура, че изисква въздушна влажност и това продължително засушаване влияе.

„Не се оплаквам, тъй като други години сме имали повече проблеми с дъждове, градушки, неприятели и болести. Добре е, че през настоящата нямаме заболявания", радва се Екатерина.

От горещините обаче се появява вехнене по върховете на растенията. Силните ветрове, които духат вече няколко дни без прекъсване, също се отразяват. Въпреки това Екатерина е категорична, че на този етап е доволна от развитието на насажденията и реколтата. 

Няма поражения върху растенията след продължителното безводие, настъпило преди повече от месец заради изгоряла помпа на ПС „Каварна 2”. Тогава зеленчукопроизводителите от региона стояха 25 дни без вода, докато се реши проблемът с „Напоителни системи” и ценната течност за поливане бъде пусната.  

Екатерина Кирчева се занимава със земеделие вече 18 години. Носител е на приза „Зеленчукопроизводител на годината”, който Асоциация "Български пипер" връчва ежегодно.  

За да отговори на търсенето на пазара и да се справи с климатичните предизвикателства, Екатерина извежда много опити и експерименти на полето. 

Сега е засадила върху 5 дка нов хибрид пипер, който прави нисък храст, големи чушки и е устойчив на болести.

„Отглеждаме 50% хибриди и 50% директни сортове. Имаме много разнообразие, защото пресният пазар изисква един тип продукт, а ресторантьорите и консервните фабрики – съвсем друг”, допълва Екатерина. 

По данни на Министерство на земеделието през юли производството на пипер на открито у нас е било с 49 % по-ниско в сравнение с предходната година. В същото време статистиката показва, че през 2019 г. е отчетен 20 % ръст. Очакванията са реколтата през настоящата година да бъде леко занижена в сравнение с миналата година. 

Община Каварна има сериозни традиции в зеленчукопроизводството. В момента площите със зеленчуци са около 3000 дка, докато преди десетилетия са надхвърляли 20 000 дка.