Когато Александър Проданович решава да засади плантация от шипкови насаждения, мнозина го питат какво ще прави с нея. Това е плевел и расте на много места из местността, убеждават го те. Той обаче до 2011 г. е работил във фармацевтична компания. Загубва работата си и решава да стане земеделец подобно на дядо си, който дълго време се препитава със зеленчукопроизводство, пише Agromedia.rs.

25 хил. долара на хектар за готова орехова ферма

Съселяните му подценяват шипката, но Проданович знае, че тя е лечебно растение. Затова създава плантацията си. В момента е единственият, който отглежда културата в района на Валево и Колубара. Тъй като не притежава земя, е взел под аренда 7 ха. Върху тях отглежда царевица, нар, лешникови дръвчета, сливи, чушки и шипки. Казва, че именно шипката е най-изгодна.

През ноември 2012 г. засажда парцел от 2 ха с културата. Залага на две разновидности, които се различават по време на узряване и които позволяват по-лесно бране. Имат по-малко бодли, дават повече плодове.

"Шипката е лесна за отглеждане, устойчива е на болести, не се нуждае от напояване, разсадът напредва бързо, подрязва се като всички други растения. На втората година от засаждането дава първи плод. Колкото повече инвестирате в нея, толкова повече ще получите обратно", споделя Проданович.  

През 2014 г. той прибира само 10 кг шипки. През 2019 г. добивите му са вече около 400 кг, а тази есен се надява да се похвали с 1500 кг. Следващата година очаква още по-богата реколта – по 4 кг шипки от всеки храст.

За отглеждането на 2 ха плантация с покупка на разсад и подготовка на земята Проданович е инвестирал между 2500 и 300 евро на декар. Преди 4 години плаща около 50 динара (83 стотинки) за разсад от шипка.

Тази година метеорологичните условия са били добри и няма опасения относно качеството на плодовете.

"Инвестициите във всякакъв вид селскостопанско производство са големи, но ако направите всичко навреме и с качество, то ще ви се изплати. Търсенето на шипки е голямо, а цената не е за пренебрегване. В момента един килограм пресни плодове от шипка върви по 70 динара (1,16 лв.). Определено е по-рентабилно от това да продаваш сливи", казва фермерът.

Това, което Проданович не успее да продаде на пазара, отива за преработка и производството на сладка и плодови пюрета. Друга част се суши за чай.

"Обработваме всичко, което произвеждаме във фермата, защото по този начин печелим повече", казва още сърбинът. В момента негови колеги от района обмислят създаването на асоциация и съвместно предприятие, в което да обработват шипките и да бъдат по-конкурентоспособни на пазара.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциация на черупковите плодове: Срещата с министерството беше ползотворна

Черупковите плодове са аут от подмярка COVID-1

„Супер фермер“: Наградиха бъдещи земеделци