• Няма проблем с вноса на слънчоглед от Украйна, там цените дори са по-високи от родните
  • Рано е да се говори за нови земеделски протести
  • Не бива земеделието да се използва за разчистване на политически сметки
  • Обеднинението е начинът секторът да бъде силен
  • Важно е да има Законн за аграрната камара и Закон за браншовите организации

 

Българската аграрна камара беше създадена преди една година. За това кратко време имаше бурно развитие - национални протести, срещи на най-високо политическо ниво, законодателни инициативи. Какво обаче стои зад тези 12 месеца

Извървяхме дълъг път, докато стигнем дотук, но е важно, че поставихме основите на работата заедно и изцяло в ползва на земеделските производители”. Това коментира пред Агри.бг председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов в навечерието на първата годишнина от създаването на организацията.

Първоначално се събрахме около 40 организации, за да говорим за нуждата и смисъла от обединение, но в крайна сметка останахме 13. Това е така,  защото всеки си има своите предпочитания. Но е важно да отбележим, че много организации не можаха да отговорят на основната идея, която беше заложена при създаването на Българска аграрна камара - това е представителността.

Трябва да е ясно кой и кого защитава, какъв процент от сектора представлява. Това е основата, за да се направим едно обединение. Затова имаме спешна нужда както от Закон за Аграрната камара, така и от Закон за браншовите организации. Защото за повече от 30 години преход у нас, знаете и го виждате, нароиха се редица съюзи и организации, но никой не знае с каква членска маса и представителност са те. Толкова е ясно – просто трябва да има ред!”, обясни още Костадинов.

Според него не е работа на фермерите да се месят в политиката, но е важно да се следят процесите на национално и европейско ниво, защото от тях зависят и важните решение за земеделците. 

С интерес ще следим както европейските избори, така и националните. Защото е изключително важно да се чуе гласът на българските фермери в Европа. Също така важно е и в страната да има спокойна политическа обстановка, за да можем да говорим за развитие на сектора, за разработване на полезни за бранша политики, а и да не забравяме ключовите закони, които касаят земеделските производители”, подчерта председателят на БАК. 

По повод спекулациите, че през септември ще има отново протести и те ще бъдат с още по-голяма мощ, Костадинов отрече да се готви такова недоволство сред земеделските редици. 

"Септември месец за далеч.  Всички производители в момента мислят за това, че няма зимна влагозапасеност, както и че имаме високи дневни температури и се поставят рекорди в тази посока.

Мисли се как ще се засее, да се отгледа и прибере зърното – всичко, което е нашата работа. По отношение на украинския внос на маслодайни култури – пак ще кажа, че до септември месец има много време. Но както виждаме и в момента – цените на маслодайните култури в Украйна станаха по-високи и от нашите. В някои части на страната се възстановиха производствените мощности за добив на масла и реално тази продукция се изнася в цяла Европа. В България също имаме изградени много силни мощности за производство на олио.

При една добра година родното производство на слънчоглед ще може да задоволи на 80-90 процента от капацитета на мощностите за производство. Към момента с Украйна и слънчогледа няма драма”, обясни още председателят на аграрната камара. 

Повече за работата на организацията, както и за целите, които си поставят – вижте във видеото с председателя на БАК Костадин Костадинов.