Регистрираното от Индекса на тържищните цени поскъпване на доматите с 14.6% има своите основания, смятат стопани от Северозапада.

Домати гиганти отглежда бивш моряк

„Разходите по отглеждането на добра реколта към настоящия момент са повече заради препаратите, с които трябва да се третира буквално всяка седмица, за да има добра реколта”, смята Веселин Вълков, който отглежда оранжериен домат и с това се препитава.

Според него обаче не бива да се отива към крайности, защото е известно, че доматът бързо се разваля и ще му се наложи да го изхвърля. Стопанинът обаче е констатирал, че на отделни места хората плащат на много по-високи цени от цитираните от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

домати

„Аз често ходя и наблюдавам какво се случва с домата на пазара. Той си държи цената даже на около 2-2,50 лв./кг. Всичко зависи и от качеството, и от сорта, но и от покупателната способност на клиентите. В града може, но в селото няма как да се продава на тези цени. Хората в малките населени места просто нямат пари, защото или са пенсионери, или са безработни. Смятам, че разумната цена там не надхвърля 1,50 лв./кг”, коментира Вълков.

В равнинната част на Врачанска област пък цените на домата падат още по-надолу особено ако културата се отглежда на полето. „Продавам на около 1,20 лв./кг, защото трябва да компенсирам разходите, но трябва и да мога да пласирам продукцията си преди тя да е изгнила на нивата”, обяснява Стефан Борисов, който също изхранва семейството си предимно с отглеждане на домати.

Стопаните обаче са категорични, че на пазара има достатъчно домат и в никакъв случай не може да се смята, че поскъпването е породено от дефицит.