Към средата на месец март са установени 62 нови случая на заразени с Африканска чума диви свине. Това сочат две заповеди на изпълнителния директор на БАБХ, издадени на 11 и 16 март.

Лично стопанство се регистрира само за 15 дни

Вторични случаи на заразата продължават да се откриват в държавни горски (ДГС) и ловни стопанства (ДЛС) на територията на 7 области в страната. Най-много са те в дивечовъдните участъци на Асарел-Медет АД в Пазарджишко (30 броя).

Следващи в класацията са областите Ловеч – ДЛС Русалка (5) и ДГС Тетевен (7), и Пловдив – ДГС Хисар (11). След тях се нарежда София-област с 4 случая на вируса в обхвата на ДГС София.

С по три заразени диви животни се отчитат в Сливенско – ДГС Стара река, а едва с по едно в Габровско – ЛРД Валевци, и Старозагорско – ДГС Гурково.

Междувременно продължава регистрацията на стопанствата тип заден двор, въпреки че стъпките са доста плахи.

Данните за Русенско например сочат, че 20 пъти по-малко стопани гледат прасета в сравнение с 2019 г. Тогава те са били над 770, а сега – едва 37, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе, цитирани от регионални медии.

Областта беше една от най-силно засегнатите от АЧС, тъй като заразата проникна в три големи индустриални свинеферми. Тъжната статистика показва, че са били загробени 98 000 животни както от големи комплекси, така и от задния двор, което се равнява на 6500 тона трупно месо.

Днес на територията на областта няма нови случаи на АЧС, но проверктие продължават. До края на април кметовете трябва да преброят личните стопанства, в които се отглеждат свине. Целта е да се хванат в крачка онези, които са без регистрация.