Регистрацията на лични стопанства тип заден двор тече с пълна сила. Въпреки че е безплатна, а процедурата – улеснена, към момента са регистрирани почти 6000 обекта. Данните изнесе д-р Даниел Денев от Агенцията по храните пред БНР.

Възможно ли е възстановяване на свиневъдството в България?

Той обаче не успя да направи сравнение как изглежда този брой на фона на стопанствата отпреди Африканската чума по свинете (АЧС). Тъй като голяма част от тях са били незаконни, официална статистика липсва. Като отправна точка можем да вземем само думите на земеделския министър, която през месец май 2020 г. обяви, че заради непопулярните мерки за справяне с АЧС са пострадали около 38 000 лични стопанства.

Сега репопулирането става при ясни правила, регламентирани с поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всеки собственик подава заявление чрез кмета, дори не е нужно да ходи до Областна дирекция по безопасност на храните. На база на събраните заявления се сформира комисия, която посещава съответното населено място. 

Извършва се проверка и при спазени изисквания се издава удостоверение за регистрация, като личните стопанства са освободени от такси. „Това не струва абсолютно нищо на хората“, уточни експертът. 

Регистрацията на лично стопанство от подаването на заявление до получаването на разрешение отнема не повече от 15 дена. 

Комисията проверява дали дворът на къщата, където се намира стопанството, е ограден. Нужно е помещението за отглеждане на животните да е снабдено с хранилка, поилка и защита от неблагоприятни климатични условия. Това ще рече, да има покрив, стени, защита от вятър,  снегове, дъждове, по начин по който собственикът е преценил. В допълнение стопанинът трябва да разполага с място за съхранение на работните дрехи.

Важно уточнение е, че могат да се гледат само до три кастрирани прасета за угояване. Всеки, който има разплодно животно, вече минава в категорията фамилна ферма. Когато той иска да произвежда животни, за да ги продава, спазва по-високи изисквания за биосигурност. 

За това, дали след регистрация стопанството продължава да спазва правилата, следят официалните ветеринарни лекари в съответната община. Проверките се базират на оценка и анализ на риска, което означава, че няма как да се инспектират всички стопанства. Освен на място всеки ветеринарен лекар може да контролира и по документи чрез системата ВеТис. 

Глобата при първоначално констатирано нарушение е от 500 до 1000 лв., а при повторно – двойна. 

Прасе се купува само от законен, регистриран животновъден обект, който има право да развъжда – тоест от фамилните или индустриалните свинеферми. Разбира се, не е забранен и внос от страна членка на ЕС, но такива случаи са рядкост.