Нова форма на африканска чума по свинете (АЧС) - по-малко заразна от оригиналния вирус, е открита във фермите за свине в Китай. Въпреки че щамовете не убиват прасетата, те причиняват хронично заболяване, което намалява броя на ражданите здрави прасенца, съобщава Ройтерс.

Лично стопанство се регистрира само за 15 дни

Повече от 1000 свине са заразени в различни ферми на четвъртия по големина производител в Китай New Hope Liuhe, както и животни за угояване на компанията.

В новите щамове липсват няколко ключови гена, присъстващи в оригиналния вирус и те не са смъртоносни за животните, обясни Ян Жичун, научен директор на New Hope Lihue. Въпреки това, производителността в развъдните ферми може да бъде силно засегната от тези нови форми на болестта.

“Не знаем откъде идват, но открихме някои инфекции в леки форми, причинени от някакъв вид вирус с изтрити гени”, каза Жичун, който също подозира, че зад всичко това стоят незаконните ваксини срещу АЧС.

От август 2018 г. до момента Китай губи почти 40% от националния си запас на свинете заради АЧС. Все още няма одобрена ваксина срещу болестта, но много китайски фермери, за да защитят прасетата си, са се насочили към използване на неразрешени продукти, обясняват експерти пред Euromeat. 

Чумата по свинете взема най-много жертви в Монтанско

Те се опасяват, че незаконните ваксини са създали случайни инфекции, които се разпространяват сега. 

Новите щамове могат да се разпространят в световен мащаб чрез заразено месо. Известно е, че вирусът оцелява месеци в някои продукти от свинско месо. През 2020 г. земеделското министерство в Китай издаде няколко предупреждения срещу използването на незаразрешени ваксини срещу АЧС. И въпреки обявяване на разследване от страна на властите в Китай, все още данни от изследването - няма.

“Широко разпространените незаконни ваксини срещу АЧС зарази ваксинираните прасета с мутирал вирус на чумата по свинете. Смъртността на заразените свине може да достигне 70%, което очевидно намалява предлагането на свинско месо. Още по-страшното е, че модифицираният вирус може да бъде предаден и по въздушен път. Ако едно прасе е ваксинирано, цялата ферма може да бъде заразена с АЧС”, коментират експерти.

Според тях възстановяването на производството на свинско месо в страната ще се забави, което пък ще доведе до повече внос на свинско месо през следващите месеци.