Последните анализи на международните експерти чертаят хипотезата, че именно зърното може да се окаже причината, която да сложи край на войната между Русия и Украйна.

Пренареждане на зърнената карта

След като Москва напусна зърнената сделка миналия месец, страната проведе редица ефективни атаки по морската и речна инфраструктура на Украйна. В отговор, атаките с дронове срещу пристанището на Новоросийск от 4 август пък показаха способността на Украйна да удря руски кораби, превозващи пшеница или петрол.

Тези събития, от една страна показват, че бомбардирането на пристанища в Русия и Украйна може да попречи на важния износ на зърно да достигне световните пазари и да повиши отново цените на храните. От друга страна, по мнение на анализаторите, тези събития биха могли да убедят двете враждуващи страни, че е в техен взаимен интерес да седнат на масата за преговори или най-малко да сключат нова сделка за зърно.

В сегашната ситуация, ако атаките по дунавските пристанища продължат, това ще лиши Украйна от значителни приходи. Селскостопанският износ е основният източник на приходи за страната, възлизащ на 28 милиарда долара, или 41% от общия износ, през 2021 г., годината преди да избухне войната.

От своя страна, Русия е най-големият износител на пшеница в света, с износ от 45,5 милиона тона зърнени култури през рекордния сезон 2022/2023 г. По оценки на Министерството на земеделието на САЩ тази цифра може да бъде подобрена в новия сезон.

Продължаващото напрежение крие и други рискове, които не са удобни както за Европа, така и за враждуващите страни. Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно, коментира, че „скритите санкции“ могат да доведат до увеличаване на разходите за превоз и застраховка за Русия. Това пък ще се отрази в цените на пшеницата и другите зърнени храни по световния пазар.

Опасността, зърното от Русия и Украйна да остане недостъпно за световния пазар в момент, в който Канада, Австралия и Аржентина засяха много по-малко пшеница от предишния сезон е силен мотив за международната общност да обедини усилията си за постигане на мир. 

Дали зърното ще успее да направи това, което нито броят на човешките жертви, нито хуманитарното отношение към бедните страни успяха да направят, само времето ще покаже.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!