Войната между Русия и Украйна се отрази в различни аспекти, но може би с най-голяма сила засегна търговията със зърно. В последно време ставаме свидетели на „преначертаване“ на традиционните търговски маршрути и на използването на митата, като средство за справяне със ситуацията.

Окончателно: Жътвата в Добруджа приключи с по-слаби резултати

Австралийската зърнена индустрия заяви, че приветства решението на Китай да премахне митата върху австралийския ечемик. През 2020 година, Пекин наложи вносни мита върху редица австралийски стоки, от вино и червено месо до омари и дървен материал с мотива, че тези стоки са „дъмпингови“ за местното производство.

Всъщност истинските мотиви бяха свързани с твърдата позиция на Австралия по отношение на глобалната пандемия от COVID-19 и ролята на Китай в нея.

Преди налагането на митата Австралия беше най-големият доставчик на ечемик за Китай.

„Нашият износ на ечемик за Китай достигна своя връх от 6,3 милиона тона през 2016-17 г., преди да падне до незначителни нива, след като митата бяха наложени през 2020 г., така че много се надяваме това решение да позволи на нашите търговски отношения и износът да се възобновят отново“, коментира Пат О’Шанаси, главен изпълнителен директор на Grain Trade Australia (GTA)

След налагането на тарифата, цените на ечемика впоследствие се сринаха, което накара австралийските производители да намалят производството в полза на рапица и пшеница. Цените бавно се възстановиха с отварянето на нови пазари за австралийския ечемик.

В петък, китайското министерство на търговията постанови, че "вече не е необходимо да продължава да налага антидъмпингови и изравнителни мита върху вноса на ечемик с произход от Австралия с оглед на промените на китайския пазар на ечемик“. 

Решението обаче не е толкова спонтанно, а има своята хронология. През април Австралия се съгласи да „преустанови временно“ своята жалба в Световната търговска организация срещу Китай за решението му да наложи 80,5% мита върху австралийския ечемик. Това, заедно с усложнения внос от Черно море накараха Пекин да вземе окончателното си решение по този въпрос.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!